Ruoka

Jyväskylässä ilmenneiden salmonellatapausten määrä noussut lähes 450:een – tartunnan lähteenä todennäköisesti ulkomainen jäävuorisalaatti

Ruotsista lähtöisin olevan salaatin mahdollinen saastuminen on tapahtunut joko alkutuotannossa kasteluveden mukana tai tilassa, jossa salaatti on käsitelty ja pussitettu.
LEHTIKUVA / Hannu Rainamo
Jyväskylässä ilmenneiden salmonellatapausten määrä on noussut lähes 450:een. Kuvassa Jyväskylän kaupungintalo.

Jyväskylässä ilmenneiden salmonellatapausten määrä on noussut lähes 450:een. Tartuntojen syyksi on varmistumassa tuoresalaatti, Jyväskylän kaupunki kertoo.

Kaupungin varhaiskasvatuksesta, yksityisistä päiväkodeista ja Vertti-päivätoiminnasta on ilmoitettu yhteensä 442 poissaoloa vatsaoireiden takia. Oireita saaneista lapsia on ollut 377 ja aikuisia 65.

Kaupungin mukaan varhaiskasvatuksessa sekä Vertti-toiminnassa on ollut viime ja tällä viikolla paikalla päivittäin noin 2 500 lasta. Näin ollen noin joka seitsemäs lapsi eli 15 prosenttia päiväkodissa tai Vertissä olleista sairastui.

Jyväskylän kaupunki arvioi, että juuri ennen juhannusta puhjennut epidemia on saatu talttumaan. Eilen uusia tautitapauksia tuli kaupungin tietoon enää muutama.

Päiväkodeissa tarjotuista ateria-aineksista on saatu ensimmäiset alustavat testitulokset. Päiväkotien lounaalla vajaat kaksi viikkoa sitten tarjoilluista kasviksista on löydetty salmonellaa.

Näytteenotossa oli mukana ulkomaista jäävuorisalaattia, kotimaista tuorekurkkua ja kotimaista pakastehernettä. Toistaiseksi ei ole varmuutta, mistä ulosteperäinen salmonellabakteeri on lähtöisin. Todennäköisimpänä tartunnan aiheuttajana pidetään kuitenkin jäävuorisalaattia. Lisätutkimusten tuloksia on luvassa aikaisintaan perjantaina.

Jäävuorisalaatti on tullut keskuskeittiölle käyttövalmiina pusseissa. Kaupungin mukaan salaatin mahdollinen saastuminen on tapahtunut joko alkutuotannossa kasteluveden mukana tai tilassa, jossa salaatti on käsitelty ja pussitettu. Jäävuorisalaatti on lähtöisin Ruotsista.

Ulkomaista jäävuorisalaattia ei toistaiseksi käytetä ruokapalveluissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aamiaisista tuli Lapland Hotelsin hittituote: "Meillä on pohjoisessa maailman parhaat raaka-aineet"

Omenoiden puristuksen uuteen suosioon on yksi syy – eikä se ole runsas sato

Suomeen tuleva norjalainen ruuan verkkokauppa etsii nyt kumppaneita ja myytävää – myös "paikallisesti tuotettuja herkkuja"

Lantmännen ostaa Myllyn Parhaan — Miska Kuusela: "Yhtiöillämme on yhtenäinen perusta"