Ruoka

Tutkimus: Vain joka sadas leikki-ikäinen lapsi syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja ravitsemussuositusten mukaisesti

Turun yliopiston tutkimuksen mukaan vain 14 prosentilla 2–6-vuotiaista suomalaislapsista on hyvä ruokavalion ravitsemuksellinen laatu.
Kari Salonen
Kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä viisi annosta päivässä.

Valtaosalla leikki-ikäisistä, eli 2–6-vuotiaista suomalaislapsista ruokavalion ravitsemuksellinen laatu ei vastaa suosituksia, selviää Turun yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimus toteutettiin neuvoloissa valtakunnallisesti, ja siinä selvitettiin yhteensä 766 leikki-ikäisen lapsen ruokavaliota, ja sen yhteyttä lapsen ylipainoon ja lihavuuteen.

Selvityksessä kävi ilmi, että vain yksi prosentti tutkimukseen osallistuneista lapsista söi kasviksia, hedelmiä ja marjoja ravitsemussuositusten mukaisesti, eli viisi annosta päivässä. Rasvatonta maitoa joi 41 prosenttia, ja kasvirasvapohjaista levitettä leivän päällä käytti 38 prosenttia tutkimuksen lapsista.

Yhteyttä ruokavalioon ravitsemuksellisen laadun ja lapsen ylipainon välillä ei tutkimuksessa kuitenkaan havaittu.

Lasten ruokavalion laatuun vaikutti myös lasten ikä, heidän vanhempiensa koulutusaste ja vanhempien omat ruokatottumukset.

Tutkimuksen mukaan erityisesti nuorimmilla lapsilla ruokavalion ravitsemuksellinen laatu oli parempi. Myös korkeasti koulutettujen ja oman ruokavalionsa terveelliseksi arvioivien vanhempien lapset söivät tutkimuksen mukaan ravitsevammin.

Vaikka selvityksessä ei havaittukaan yhteyttä lasten ruokavalion ravitsevuuden ja ylipainon välillä, on lapsuusiän ravitsemuksen aiemmin havaittu olevan yhteydessä moniin aikuisiän elintapasairauksiin.

Sopivan energiamäärän lisäksi ravitsemuksellinen laatu onkin tärkeää elintapasairauksien ehkäisyn kannalta, tutkimuksesta kertovassa tiedotteessa muistutetaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Siskonmakkarasta voi kokata muutakin kuin keittoa – kokeile vaikka joka grillikiskan suosikkiannosta makkaraperunoita

Sika- ja maitoyrittäjät vetoavat partioon kasvisruokalinjauksen muuttamiseksi

Harhaanjohtava logo sai kansan tuomion: Arla Ruotsin luomumaito on vuoden ruokahuijaus

"Surullista, ettei puhuta kotimaisen ruuantuotannon puolesta", lippukunnanjohtaja sanoo – Suomen Partiolaisten kasvisruokalinjaus nosti väittelyn puolesta ja vastaan