
Söin täällä: Kartanon marjakimarassa ratisee makea yllätys
Porvoon Smaku-ravintolatapahtumassa ensi kertaa mukana oleva Sannäsin kartano ihastuttaa sekä ympäristöllään että annoksillaan.Kotimaista, puhtaita makuja, lähiruokaa, kauden antimia. Näin tiivistää Sannäsin kartanon keittiömestari Jari Uotila Smaku-tapahtuman ruokafilosofian.
Sannäsin kartano osallistuu Smaku-tapahtumaan kahdella annoksella: kuhatartarilla ja puutarhamarja-jäädykejälkiruualla, jota on terästetty hunajakennon murusilla.
Media pääsi maistelemaan annoksia etukäteen. Pernajanlahdelta pyydetty kuha on jauhettu tartariksi ja pinnasta hiillostettu. Se tarjoillaan makeahkon kantarellimuhennoksen ja uunissa kuivattujen tomaattien kera. Höysteenä on rapea siivu kartanon mallasleipää.
Uotilaa jännitti, löytyykö kuivan kesän jälkeen sieniä, mutta kyllä niitä on löytynyt, vaikka reviiriä piti vähän laajentaa. "Kotimaisia ovat silti", hän vakuuttaa.
Makea annoskaan ei jättänyt toivomisen varaa, niin kaunis ja herkullinen se oli. Kotimaiset puutarhamarjat saavat seurakseen lime-jugurttijäädykkeen, ja suussa rouskuvat myös luomuhunajakennon pienet muruset. Pelkästään tämän annoksen takia kannattaa ajaa kymmenen kilometriä Porvoon keskustasta Sannaisiin.
Kaksiviikkoinen Smaku-tapahtuma alkaa Porvoossa maanantaina. Siinä ravintolat tarjoavat maisteluannoksia 5–7 euron hintaan. Mukana on tänä vuonna 17 ravintolaa, joista peräti seitsemän on ensikertalaisia.
Sannäsin kartano on mukana ensimmäistä kertaa. Kokouskartanona tunnettu paikka avaa nyt päärakennuksen ovet yleisölle.
Kartanoon kannattaakin tehdä retki paitsi Smaku-annosten myös sen upean ympäristön ja Engelin suunnitteleman rakennuksen takia.
Jos on aikaa ja vatsassa tilaa, niin samalla retkellä voi pyörähtää maistamassa Bosgårdin kartanon Smaku-annoksen ylikypsää naudanpotkaa. Ylimääräiset kalorit voi sitten kuluttaa kartanon luontopolulla komeita nautoja ihaillen.
Porvoon Smaku - tapahtuma 23.8.–4.9. Lisätiedot www.smakufestivals.fi
Lue myös:
Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

