Ruoka

Söin täällä: Tältä maistuvat lihapiirakka ja hernekeitto Michelin-tähden ravintolassa – saimme Finnjävelin Salissa pahuksen hyvää Suomi-ruokaa

Keittiömestari kertoo ravintolan käyttävän kotimaista lihaa ja kalaa. Poikkeuksena Finnjävelin listalla on joskus tarjottu norjalaista lohta.
Juho Mäkelä
Alkuruokana Finnjävelissä oli tarjolla tällä kertaa muun muassa hernekeittoa.

Finnjävel on piristävä poikkeus pääkaupungin ravintolatarjonnassa. Lähellä eduskuntataloa sijaitseva ravintola tarjoaa suomalaista perinneruokaa läskisoosista karjalanpiirakkaan, päivitettynä 2020-luvulle. Huippukokkien Henri Alénin ja Tommi Tuomisen perustama ravintola sai syyskuussa Michelin-tähden Salonki-osastostaan.

Finnjävel jakaantuu samassa talossa kahteen ravintolaosioon – kansanomaiseen Saliin ja juhlavampaan Salonkiin. Testasimme syksyisenä lauantai-iltana Finnjävelin Salin tarjonnan. Ruokalista vaihtuu Finnjävelissä kausimakujen mukaan. Neljän ruokalajin menu maksaa vajaa 50 euroa, alku- ja pääruuaksi sai valita liha- tai kalavaihtoehdon. Myös yksittäisten annosten tilaaminen onnistuu.

Alkuruuaksi pöytään tuotiin kalalajitelma, joka sisälsi muun muassa herkullista silliä. Menun napakymppi oli Finnjävelin sovellus lihapiirakasta. Tartarpihvi sai seurakseen briossityylisen uppopaistetun sämpylän. Toripiirakka syötiin käsin, kuten oikealla nakkikioskilla.

Pääruuaksi valitsin päivän kalan, joka oli leppäsavustettua siikaa metsäsienikastikkeella. Ilman täytti savun tuoksu ja rapsakka kala suli suussa. Jälkiruuaksi talo tarjosi mustikkapiirakkaa ja jäätelöä – tämä makea herkku olisi voinut vähän isompi.

Seuralaiseni valitsi alkuruuaksi savukyljestä tehdyn hernekeiton. Tarjoilija vakuutti, että makumaailma on hyvin erilainen kuin lounasruokaloiden torstaisessa klassikossa. Tyylikkäästi maustettu ja rakenteeltaan tasainen hernekeitto olikin mainio suoritus. Vaikka yksittäiset annokset ovat Finnjävelissä melko pieniä, koko menun jälkeen ei jäänyt nälkä.

Finnjävelin Salissa oli lauantai-iltana mutkaton tunnelma. Ruokailemassa näytti olevan lähinnä perheitä ja pariskuntia. Suomi-ravintolan teemaan sopivasti taustalla soivat ikivihreät iskelmät Olavi Virrasta Markku Aroon. Myöhemmin illalla jousikaksikko ilahdutti livemusiikilla.

Ystävällisestä tarjoilusta on annettava myös kiitosta. Erikoisruokavaliotoiveet toteutettiin lennosta ja annokset saapuivat pöytään sopivalla tahdilla. Ravintola kertoo käyttävänsä kotimaista lihaa ja kalaa. Poikkeuksena Finnjävelin listalla on joskus tarjottu norjalaista lohta.

Ravintolan nimi Finnjävel tarkoittaa suoraan käännettynä suomalaispirua. Kyseessä on loukkaava ilmaisu Ruotsiin muuttaneista suomalaissiirtolaisista. Tämän Finnjävelin ruoka oli pahuksen hyvää.

Ravintola Finnjävel, Ainonkatu 3, 00100 Helsinki.

https://finnjavel.fi/

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokavientiin potkua, lähiruokaa kuntiin, elintarvikeala nuoria kiinnostavaksi – Agronomiliitolla pitkä lista ruoka-alan kehittämiseksi

"Miten te tällaisen tuotteen olette menneet kehittämään?" Suomen suosituin leipä täyttää 30 vuotta

Valaistu piparikyltti ja Eiffel-torni voittivat Piparinleivonnan SM-kultaa

Myrskylässä on seurattu keskustelua maatalouden tuotantokustannusten harppauksesta: "Haluan tukea kotimaista työtä ennemmin kuin työttömyyttä"