Ruoka

100 000 euron palkinto Härkiksen ja Nyhtökauran kehittäjille – "Sattui käymään niin hyvin, että Suomessa tuli samaan aikaan markkinoille kaksi kasviproteiinituotetta, jotka kirittivät toisiaan"

Uudet ruokatuotteet vaikuttavat sekä luontokatoon että ilmastokriisiin, kiitetään Sinisen pallon palkintoperusteissa.
Kari Salonen
Härkis tuli markkinoille samana vuonna kuin Nyhtökaura eli 2016.

Suomalaisten kasvipohjaisten proteiinien Nyhtökauran kehittäjät Reetta Kivelä, Maija Itkonen, Zhong-Qing Jiang ja Härkiksen kehittäjät Leena Saarinen ja Tarja Ollila saavat yhdessä Sininen pallo -palkinnon. Ensimmäistä kertaa jaettavan palkinnon arvo on satatuhatta euroa.

Palkinnon perusteena on erityisesti se, että uudet tuotteet vaikuttavat sekä ilmastonmuutokseen että luontokatoon.

"Ilmastokriisiä ei voi ratkaista ilman luontokatoa ja toisinpäin. Jos ratkaistaan vaan toista, epäonnistutaan", toteaa palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluva Sitran kestävyysratkaisut -teeman johtaja Mari Pantsar tiedotteessa.

Palkintolautakunta päätti jakaa palkinnon Härkiksen ja Nyhtökauran kehittäjien kesken, sillä molempien tuotteiden vaikutus suomalaisten kulutustottumuksiin on ollut merkittävä. On syntynyt kokonaan uusi markkina lihaa korvaaville helppokäyttöisille tuotteille.

"Mullistavilla innovaatioilla on usein tapana syntyä eri paikoissa samoihin aikoihin, kun aika ja tiedon taso ovat oikeat", professori Lassi Linnanen muistuttaa.

"Sattui käymään niin hyvin, että Suomessa tuli samaan aikaan markkinoille kaksi kasviproteiinituotetta, jotka kirittivät toisiaan kuten matkapuhelimet aikoinaan. Ihmisille oli äkkiä saatavilla parempaa, helpommin ja halvemmalla", Linnanen sanoo.

Härkis ja Nyhtis tulivat markkinoille viisi vuotta sitten. Palkinnon tarkoitus ei olekaan nostaa esiin uutuuksia, vaan palkita kulutustottumusten pysyvää muutosta, palkintoraati toteaa.

Sininen pallo on kolmen säätiön yhteinen palkinto. Siinä palkitaan ympäristökriisiä eli ilmastonmuutosta ja luontokatoa ratkaisevasta työstä. Palkinnon voi saada uraauurtavasta teknologiasta tai tieteellisestä tutkimuksesta, joka auttaa ihmiskuntaa selviytymään ympäristökriisistä.

Palkinnon takana ovat Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Maj ja Tor Nesslingin Säätiö sekä Svenska litterattursällskapet i Finland SLS. SLS:n osuus rahoitetaan Ingrid, Margit ja Henrik Höijer II -rahastosta.

Lue myös:

Yli tuhat Australian ruokakauppaa myy pian suomalaista nyhtökauraa

Pellepelottomille tarjolla uudenlaista apua ruokaideoiden kaupallistamiseen – Nyhtökauran keksijä kehittelee lihan makua teollisuuden sivuvirroista

Raisio ostaa Härkistä valmistavan Verso Foodin

Raportti: Eläintuotteita korvaavien proteiinien kauppa seitsenkertaistuu vuoteen 2035 mennessä – maku saadaan vastaavaksi lähivuosina

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oatlyn mainoksia poistettiin Britanniassa harhaanjohtavien väitteiden takia – liioitteli maidon ja lihan tuotannon päästöjä

Fazerkin rynnistää kasvipohjaisten tuotteiden markkinoille – Willja-tuoteperheen perustana suomalainen kaura

Suomalainen hampurilaisketju kasvaa vauhdilla – aikoo avata tänä vuonna 10 uutta ravintolaa ja palkata yli 300 henkilöä

Halvalta nyt myös kauralaku, joka sopii keliaakikoille