Ruoka

Selvitys: Elintarvikkeita ostetaan kotiin aiempaa vähemmän

Broilerinlihaa syödään henkilöä kohden lähes yhtä paljon kuin naudan- ja sianlihaa yhteensä.
Jaana Kankaanpää
Pitkällä aikavälillä esimerkiksi perunoiden kulutus on vähentynyt.

Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksen selvityksen mukaan kotitalouksien kulutusmenot kotiin ostettuihin elintarvikkeisiin ovat vähentyneet vuosien 2012 ja 2016 välillä. Selvityksestä ilmenee myös se, että kun ulkona syömisen kustannukset ovat kasvaneet, monien elintarvikkeiden hankintamäärät henkilöä kohden ovat pienentyneet.

Kun elintarvikkeiden kulutusta tarkastellaan pitkällä aikavälillä aina 1960-luvulta lähtien, selvimmin nähdään se, että maidon, perunoiden, jauhojen ja sokerin kulutus on vähentynyt. Pitkän aikavälin tarkastelussa nähdään myös, että punaista lihaa kulutetaan yhä vähemmän, kun taas broilerin lihaa ostetaan aiempaa enemmän.

Mielenkiintoista lihankulutuksessa on se, että broileria syödään henkilöä kohden lähes yhtä paljon kuin sikaa ja nautaa yhteensä. Broileria syödään vuodessa 12 kiloa henkilöä kohden. Naudan- ja sianlihaa taas syödään yhteensä 13 kiloa.

Selvityksen mukaan kasviproteiinituotteiden kulutus on edelleen vaatimatonta, vaikka niiden keskimääräinen kulutus henkilöä kohden onkin kymmenkertaistunut vuosien 2012 ja 2016 välillä 200 grammaan vuodessa.

Kuluttajatutkimuskeskuksen selvityksen aineistona on käytetty Tilastokeskuksen vuoden 2016 Kulutustutkimuksen elintarvikkeiden määräaineistoa. Selvityksessä tarkastellaan elintarvikkeiden määrällisiä kulutusmuutoksia henkilöä kohden kotitalouksien keskiarvokulutuksen perusteella.

Selvitys ja sen laskelmat on tehty Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa osana maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Ruokamarkkinoiden muuttuvat rakenteet ja kilpailun toimivuus -hanketta.

Selvitykseen pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaipaatko ideoita juhannusaterialle? MT:n ruokatoimittaja kokosi ohjeet viiteen varmaan kesäherkkuun

Veljekset innostuivat sipsien tekemistä niin paljon, että tuovat kotiin muovipussilla perunankuoria

Suomalainen Jymy-jäätelö myyntiin 330 marketissa Saksassa ja Itävallassa

Grillaatko nuotiolla? Olet huipputrendikäs – luolamiesgrillaus on tämän vuoden juttu