
Omenapiiras Amerikan malliin on täynnä täytettä
”Tämä on piiras Mummo Ankan tapaan”, luonnehtii David Cohen.
Amerikkalaistyylinen omenapiiras ummistetaan taikinakannella, ja leikatessa se valuu täytettä. Kuva: Carolina HusuOmenapiiras
- Ainekset
- Pohja
- 2,5 kupillista (noin 6,25 dl) vehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 225 g kylmää voita
- ½ kupillista (1 1/4 dl) vettä
- Täyte
- 6 isoa tai 8 pientä omenaa, mielellään kiinteitä, esim. Granny Smith
- ½ tai 3/4 kupillista (1,25 –2 dl) sokeria, omenien happamuuden mukaan
- 225 g voita
- 1 ½ rkl vehnäjauhoja
- ½ tl kanelia
- Päälle
- tilkka maitoa
- ripaus sokeria
Omenapiiraan pohja painellaan vuoan pohjalle niin, että taikina menee reunojen yli. Kuva: Carolina HusuValmistusohje
Kuutioi voi 1 cm:n paloiksi. Sekoita suola jauhoihin ja sekoita voikuutiot ja jauho yleiskoneella taikinaksi, joka muistuttaa karkeaa hiekkaa. LIsää vettä vähitellen samalla sekoittaen, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Yritä tehdä tämä niin, että taikina on vielä kylmää.
Jaa taikina kahdeksi littanaksi palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin yön yli.
Kuumenna uuni 185 asteeseen. Ota toinen taikinapallo jääkaapista ja kauli se pyöreäksi levyksi, joka menee hieman piirasvuoan yli.
Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri, jauhot ja kaneli.
Kaada omenaviipaleet keoksi piiraspohjan päälle. Huipun tulee olla korkeammalla kuin vuoan reunat.
Ota toinen taikinapallo jääkaapista ja kauli se piiraan kanneksi niin, että sekin menee yli reunojen.
Yhdistä painellen yhteen kansi ja pohja sormilla ja painele sen jälkeen reuna vielä kiinni haarukan piikeillä. Pistele lopuksi kanteen reikiä haarukan kärjellä.
Voitele kansi maidolla ja ripottele päälle hienoa sokeria.
Pane vuoka uunipellille. Ota alumiinifoliosta suikaleita ja ympäröi foliolla varovasti piiraan reunat, jotta ne eivät pala.
Paista piirasta 25 minuuttia 185 asteessa, ja poista sitten folio. Paista vielä toiset 25 minuuttia.
Tarjoa piiras mieluiten lämpimänä. Perinteisesti piiraan päälle tai viereen lautaselle pyöräytetään pallo vaniljajäätelöä.
Kierrekansioon tehty vanha amerikkalainen keittokirja palvelee Cohenin perhettä erityisesti juhlapyhinä. Kuva: Carolina HusuOmenapiiraan ohje on peräisin keittokirjasta Better homes and gardens, New Cookbook, jonka David Cohenin äiti antoi nuorelleparille häälahjaksi.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





