Sultsinat
Sultsinat kuuluvat rajakarjalaisiin piirakoihin. Niiden kuoret paistetaan pannulla, voidellaan ja pinotaan. Ne täytetään manna- tai riisipuurolla ja taitellaan kääröksi ja syödään heti.
Sultsinoiden sisällä on yleensä mannapuuroa, mutta täyte voi olla riisipuuroakin. Kuva: Kari SalonenSultsinat
Ainekset
Ruistaikinakuori
- 2 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 4 1/2 dl ruissihtijauhoja (hienoa täysjyväruisjauhoa)
- 1/2 dl vehnäjauhoja
Sekoita kylmä vesi, suola ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa hyvin, kunnes taikina on kiinteää. Lisää tarvittaessa jauhoja.
Voit käyttää jauhoina myös pelkkiä ruisjauhoja tai puolet ruissihti- ja puolet tavallisia ruisjauhoja.
Taikina kuivuu herkästi, joten se kannattaa säilyttää kostean liinan alla.
Voiteluun
- 50 g voita
- 1 dl maitoa tai vettä
Riisipuuro
- 3 dl vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 8 dl täysmaitoa
- 2 rkl voita
- 1/2–1 tl suolaa
Huuhtele riisit ja lisää ne kiehuvaan veteen. Kun vesi on imeytynyt riisiin, lisää maito. Keitä miedolla lämmöllä puuroksi välillä sekoittaen noin puoli tuntia.
Ota kattila liedeltä ja anna hautua kannen alla noin kymmenen minuuttia. Lisää lopuksi suola ja voi.
Sultsinoiden teko
Kauli kuoret ohuiksi, noin kahvilautasen kokoisiksi pyöreiksi levyiksi. Paista ne kuivalla ja kuumalla paistinpannulla ilman rasvaa nopeasti molemmin puolin. Voitele paistetut kuoret vesi-voiseoksella toiselta puolen.
Asettele kuoret pinoon aina voidellut puolet vastakkain, jolloin rapeat kuoret hautuvat sopivasti.
Peitä paistetut kuoret liinalla. Syömään käydessä lämmin puuro levitetään voitelemattomalle puolelle kuoren keskelle ja laidat käännetään kummaltakin puolelta vastakkain niin, että kuoren reunat melkein koskettavat keskeltä toisiaan. Sen jälkeen piirakka taitetaan vielä kaksin kerroin ja syödään heti lämpimänä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
