Tämä ateria iskee isän makuhermoon: Syksyinen herkkumenu huipentuu puolukka-sacherkakkuun tai jopa pihlajanmarjasacheriin
Isänpäivän lounas on todellista makujen juhlaa. Aterialla nautitaan sesonkiherkkuja luonnon antimilla höystettynä.Alkuruokana maistuu suppilovahveroista valmistettu sienikeitto. Joskus lapset vierastavat sieniä niiden hiukan sitkeän rakenteen takia. Silloin keitto kannattaa soseuttaa. Tasaisessa sopassa sienipalat eivät häiritse.
Monikäyttöinen suppilovahvero ei hätkähdä pientä yöpakkasta, joten jos maassa ei ole lunta, lähde sieniretkelle – satoa voi kerätä vielä marraskuussa. Tosin pudonneet lehdet vaikeuttavat sienten löytämistä, mutta kun huomaat yhden sienen, niin varmasti lähellä on runsaasti lisää. Erityisesti vanhat, sammaleiset metsät ovat hyviä kasvupaikkoja.
Sienikeiton kanssa maistuvat juuresraasteella mehevöitetyt sämpylät. Punajuuriraaste värjää ne kauniin punertaviksi. Jotta punajuuret ehtivät kypsyä sämpylän paistamisen aikana, ne kannattaa raastaa kolmioraastimen hienoimmalla reunalla. Kokeile nesteeksi kauramaitoa – se tuo taikinaan kauraisen maun lisäksi pehmeyttä.
Syksyllä kalastajien pyydyksiin tarttuu luonnon siikaa, kuhaa, taimenta. Ellei omasta takaa ole tuoretta kalaa, niin kasvatettua kirjolohta ja lohta on aina tarjolla kalaruokien raaka-aineeksi. Kalapalojen päälle hienonnetaan purjoa tai ruohosipulia, tilliä sekä hiukan inkivääriä. Myös raastettu sitruunankuori antaa hyvän makulisän. Kuohukermassa haudutettaessa syntyy samalla maukas kastikeliemi.
Miehet ovat suklaan ystäviä, joten leivo isänpäiväkakuksi mehevä sacherkakku. Kakun välit sivellään puolukkahillolla, johon on sekoitettu jäisiä puolukoita rouhittuna. Puolukoiden tilalle sopii myös karpaloinen täyte. Tänä syksynä pihlajat ovat punaisenaan marjoja. Nyt pakkasen puraisemina niiden kuori on pehmennyt, samoin maku. Voit kokeilla kakkuun pihlajanmarjahyytelöä taitettuna tuoreella pihlajanmarjasurvoksella.
Isänpäiväaterian juoma valitaan ruokailijoiden toiveiden mukaisesti. Se voi olla yhtä hyvin maitoa, piimää, kotikaljaa, kivennäisvettä, olutta tai viiniä.
Isänpäivämenun ohjeet:
Katso kaikki MT:n ruokaohjeet MT Ruoka -reseptihausta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

