Suppilovahverokeitto
Suppilovahveroista valmistettu sienikeitto maistuu niin alku- kuin pääruokanakin. Joskus lapset vierastavat sieniä niiden hiukan sitkeän rakenteen takia. Silloin keitto kannattaa soseuttaa. Tasaisessa sopassa sienipalat eivät häiritse.Monikäyttöinen suppilovahvero ei hätkähdä pientä yöpakkasta, joten satoa voi kerätä vielä marraskuussa. Tosin pudonneet lehdet vaikeuttavat sienten löytämistä. Kun huomaa yhden sienen, niin varmasti lähellä on runsaasti lisää. Erityisesti vanhat, sammaleiset metsät ovat hyviä kasvupaikkoja.
Pienet, pannulla kypsennetyt suppikset sekä tuoreet yrtit viimeistelevät suppilovahverokeiton. Kuva: Jaana KankaanpääSuppilovahverokeitto
4-6 annosta
Ainekset
- 5 dl suppilovahveroita
- 2 sipulia
- 1–2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl voita
- 2 jauhoista perunaa
- 1 tl suolaa
- pari timjamin- tai rosmariininoksaa
- 7 dl vettä
- 1 prk (2 dl) pippuri ruokakermaa
- 1/2 dl persiljasilppua
Koristeeksi
- timjamia tai persiljaa
- suppilovahveroita
Valmistusohje
Hienonna puhdistetut sienet, sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele perunat. Kuumenna sienisilppua kattilan pohjalla, kunnes neste on haihtunut. Lisää voi ja sipulikuutiot. Hauduta hetki.
Lisää perunat pieninä paloina ja mausteet. Kaada päälle vesi. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Nosta yrtinoksien rangat pois. Lisää persiljasilppu. Soseuta keitto. Lisää pippurikerma ja kuumenna keitto. Koristele annokset yrteillä ja pienillä, pannulla kypsennetyillä suppilovahveroilla.
Vinkki
Keitosta saa vegaanisen, jos korvaa voin rypsiöljyllä ja ruokakerman pippurin makuisella kauraruokavalmisteella.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
