Aleksanterinleivokset
Aleksanterinleivos sai nimensä vuonna 1819 Suomessa vierailleen keisari Aleksanteri I:n mukaan. Tämä klassikkoleivonnainen on pitänyt pintansa kestosuosikkina siis jo yli 200 vuotta. Hieno saavutus leivonnaiselle!
Aleksanterinleivoksen koristelussa voi käyttää vapaata kättä tai tarkkaa suunnittelua. Kuva: Sanne KatainenAleksanterinleivokset
Noin 16 annosta
Ainekset
- 250 g voita
- 1 ¼ dl sokeria
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 kananmuna
Täyte
- 1 ½ dl vadelmahilloa
Vaaleanpunainen kuorrutus
- 4 dl tomusokeria
- 2–5 tippaa geelimäistä punaista elintarvikeväriä
- n. 2 ½ rkl vettä
Vaaleat kuorrutusraidat
- ½ dl tomusokeria
- 2–3 tl vettä
Valmistusohje
Nypi huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi.
Kauli taikina kahden leivinpaperiarkin välissä noin ½ cm:n paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Siirrä pellille. Jätä leivinpaperi alle, mutta ota päällimmäinen paperi pois.
Paista uunin keskiosassa 175 asteessa 15–20 minuuttia, tai kunnes levy on kypsä ja saanut hiukan väriä. Käännä peltiä tarvittaessa, jotta levy kypsyy tasaisesti. Leikkaa lämmin levy poikittain kahteen osaan.
Irrota jäähtyneet pohjalevyt leivinpaperista vetämällä niiden alta esim. pitkäteräisellä veitsellä tai ohuella teräslastalla. Levitä toisen levyn pintaan vadelmahillo. Nosta lastojen avulla toinen levy päälle.
Valmista punainen kuorrutus siivilöimällä tomusokeri kulhoon ja sekoittamalla siihen muut aineet. Lisää vettä puoli ruokalusikallista kerrallaan, kunnes kuorrute notkeaa. Valmista valkoinen kuorrutus samoin.
Levitä punainen kuorrute leivoslevyn päälle. Tee vaalealla kuorrutteella päälle raitoja tai tippoja. Vedä raitojen tai tippojen läpi cocktailtikulla, niin että raidat muodostavat marmorikuvion tai tipat sydämiä. Anna kuorrutteiden kovettua ennen kuin leikkaat levyn leivoksiksi.
Vinkki: Käytä leikkaamiseen terävää veistä ja pyyhi se puhtaaksi aina ennen seuraavaa viiltoa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
