Pariisin terveiset: Jokaiseen pitäjään ruokapaikka!
Jokaiselta paikkakunnalta pitäisi löytyä ruokapaikka, josta matkailijat saavat paikallista ruokaa, toteaa MTV3:n Pariisin-kirjeenvaihtaja Helena Petäistö.OULU (MT) Kun eurooppalaiset päämiehet Silvio Berlusconi ja Jaques Chirac muutama vuosi sitten moittivat suomalaista ruokakulttuuria, he osuivat valitettavan oikeaan. Näin totesi pitkän uran Pariisissa tehnyt ulkomaantoimittaja Helena Petäistö keskiviikkona Pohjoisen arktiset maut -seminaarissa Oulussa.
Suomalaista gourmet’ta herroille on toki tarjottu, mutta Petäistön mukaan arkitodellisuus ei vastaa italialaisen tai ranskalaisen käsitystä ruokakulttuurista.
”Ongelma on, että suomalaisia ruokaherkkuja on paitsi huonosti vientikaupassa myös käsittämättömän huonosti tarjolla omassa maassamme!”
Petäistön mukaan Suomessa matkaileva turisti ei löydä maanteiden varrelta kuin huoltoasemien ja pikkukioskien pöperöitä. Ruokaravintolat, joista saisi yksinkertaista, paikallista ruokaa, ovat kiven alla.
Kehno ruokatarjonta estää myös matkailun edistämistä.
”Suomen yksi ainutlaatuisimmista matkailuvalteista on järvialueemme, kuten Saimaa, mutta Suomen matkailunedistämiskeskus ei ole voinut markkinoida sitä, koska tasokkaita ravintoloita löytyy vain kaupungeista”, Petäistö kertoo.
Hänen mukaansa Ranskassa joka kylästä löytyy ainakin yksi ruokapaikka – ”ei gourmet'ta, mutta maittavaa kotiruokaa ja paikallisia erikoisuuksia”.
”Matkailun edellytys on, että koko maa säilyy asuttuna ja maisema on hoidettua”, Oulusta kotoisin oleva Petäistö painottaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


