S-ryhmä kertoi, että kaikki sen joulukinkut ovat kotimaisia – verkkokaupasta löytyy kinkkuja saksalaisesta lihasta, SOK vastaa: "Tarkoitimme tuoresuolattuja ja pakastettuja"
Ulkomainen kinkku hankitaan vajaaseen kahteen prosenttiin kinkun hankkivista talouksista, kertoo Lihatiedotuksen teettämä tutkimus.S-ryhmä kertoi tällä viikolla, että kaikki sen myymät joulukinkut ovat kotimaisia. "Kaikki S-ryhmän valikoimissa olevat joulukinkut ovat kotimaisia", S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa sanoi tiedotteessa tiistaina.
Verkkokaupoista löytyy kuitenkin myös kinkkuja saksalaisesta lihasta.
"Tarkoitimme tuoresuolattuja ja pakastettuja kinkkuja, ne ovat suomalaisia", kertoo tuoteryhmäjohtaja Kim Strömsholm SOK:sta.
Kypsistä kinkuista kaksi ketjuvalikoiman tuotetta on tehty saksalaisesta lihasta. Vatajan allergiatunnuksella merkitty kinkku sekä Poutun maalaispalvikinkku on valmistettu Suomessa saksalaisesta lihasta.
"Ne ovat olleet suosittuja tuotteita valikoimissa, päätimme pitää ne valikoimissa. Ne ovat vähän eri kohderyhmälle", perustelee Strömsholm ulkomaisesta lihasta tehtyjen kinkkujen myyntiä.
Kypsistä kinkuista 75 prosenttia on kotimaisia, Strömsholm kertoo.
Hän pahoittelee, että tiedotteessa ei tuotu riittävän selvästi esille, että vain tuoresuolatut ja pakastetut kinkut ovat kotimaisia. S-ryhmä.fi-sivuilla olevaa uutista asiasta korjataan.
Kotimaisen kinkun valitsee noin 90 prosenttia kinkun hankkivista talouksista, kertoo Lihatiedotuksen teettämä tutkimus. Viime vuonna kotimaisen kinkun kertoi kyselyssä valitsevansa 87 prosenttia talouksista.
Ulkomainen kinkku hankitaan vajaaseen kahteen prosenttiin kinkun hankkivista talouksista.
Yhdeksälle prosentille kinkun hankkivista talouksista alkuperällä ei ole väliä.
Kantar TNS Agri Oy teki tutkimuksen 19.–24.11. ja siihen vastasi 1 074 suomalaista.
Suomalaisista 73 prosenttia aikoo Lihatiedotuksen teettämän tutkimuksen mukaan hankkia joulukinkun. Kinkkua syövien osuus on samalla tasolla kuin viime vuonna.
Talouksista, jotka eivät aio hankkia kinkkua joulupöytäänsä, reilu kolmasosa korvaa kinkun jollain muulla ruoalla. Useimmin joulukinkku korvataan kalkkunalla, riistalla, muulla liharuoalla tai kalalla tai kasviksilla.
Seitanilla tai muulla kasviperäisellä ruoalla kinkun korvaa vain noin kaksi prosenttia koko väestöstä.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

