
Maistuisiko pannukakku? Näin valmistat pannaria kahdella tapaa
Pannukakku valmistuu helposti ja edullisesti. Kokeile perinteistä ja Ahvenanmaan pannukakkua.Pannukakku kuuluu oleellisena osana suomalaiseen ruokaperinteeseen. Kotimaisten kielten keskus kertoo pannukakku-nimityksen historiasta.
Pannukakku on suora käännös Ruotsin sanasta pannkaka. Sanana pannukakku on murteissa yleisin Länsi-Uudeltamaalta Turun seuduille ulottuvalla alueella, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa.
Muualla Varsinais-Suomessa sekä Satakunnassa ja Pohjois-Hämeessä nimitys on pannukakko. Pannukaakusta on taas puhuttu Kaakkois-Hämeessä ja aikoinaan Kannaksella.
Suomenlahden saarilla pannukakusta on käytetty nimitystä pannukka, jolla on tarkoitettu sekä pannukakkua että ohukaista. Pannukakku on tarkoittanut näitä molempia myös Lönnrotin sanakirjassa (1866–1880).
Aiemmin historiassa pannukakun ja ohukaisen ero onkin ollut pienempi, sillä vielä 1950-luvullakin pannukakut kypsennettiin paistinpannussa, ei pellillä uunissa.
Suomen rajojen sisälläkin on erilaisia pannukakkuja. Eteläpohjalaiseen ruokaperinteeseen kuuluu kropsu, joka voidaan tehdä vehnäjauhojen sijasta ohrasta. Kropsu voi olla myös suolainen.
Perinteisen pannarin lisäksi varmasti yhtä tunnettua on Ahvenanmaan pannukakku, jonka resepti vaihtelee sen perusteella, missä päin saarta ollaan: lännessä käytetään ainesosana mannapuuroa ja itäpuolella riisipuuroa.
Ahvenanmaan pannukakkuun kuuluu oleellisesti myös kardemumma. Pannukakku tarjotaan tavallisesti luumukiisselin ja kermavaahdon kera.
Alta löydät reseptit mummolan pannukakun sekä Ahvenanmaan pannukakun valmistamiseen.
Mummolan paras pannukakku
10 palaa
- Ainekset
- 4 dl vehnäjauhoja
- 3 rkl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 8 dl maitoa
- 2 isoa munaa
- 50 g voita
- Tarjoiluun
- mansikkahilloa ja pakastemansikoita
- omenahilloa ja vaniljajäätelöä
Valmistusohje
Sekoita kuivat aineet ja munat vatkaten maitoon. Anna taikinan tekeytyä sen ajan, kun uuni kuumenee 225 asteeseen.
Sulata voi uunipannulla uunissa ja anna hiukan ruskistua. Voitele uunipannun pohja ja reunat voisulalla.
Kaada taikina pannulle ja paista 225 asteessa 25 minuuttia.
Tarjoa lämpimänä erilaisten lisukkeiden kanssa.
Resepti: Anneli Pessala
Ahvenanmaan pannukakku
4–5 annosta
- Ainekset
- 5 dl maitoa
- 3 rkl mannasuurimoita
- 2 munaa
- ½ dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- ½ tl kardemummaa
- ripaus suolaa
- 40 g voita
- Lisäksi
- mustikoita
- vaniljajäätelöä
Valmistusohje
Kiehauta pinnoitetussa kattilassa 2 ½ dl maitoa. Lisää mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Anna kiehua noin 5 minuuttia ahkerasti sekoitellen. Varo polttamasta pohjaan.
Anna puuron jäähtyä 15 minuuttia. Lisää puuroon loppu maito, munat, sokerit, vehnäjauhot, mausteet ja sulatettu rasva. Sekoita tasaiseksi ja anna turvota noin ½ tuntia.
Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa pensas- tai pakastemustikoiden ja jäätelön kanssa.
Resepti: Kati Pohja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





