Ravintola-ala pitää lihan alkuperämaan kirjallista ilmoittamista jäykkänä vaatimuksena
Edunvalvontajärjestö MaRa ry pitää alkuperästä kertomista hyvänä seikkana. Osalle ravintoloista tarkka tieto alkuperästä on jo myyntivaltti.
Ravintola-alan etujärjestö MaRassa ei uskota, että alkuperäasetus toisi suuria muutoksia eri maista peräisin olevien raaka-aineiden käyttömääriin. Kuva: Kari SalonenAlkuperämerkintöjen kertominen on hyvä asia, toteaa varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:stä.
"Alkuperä kiinnostaa monia asiakkaita ja monille ravintoloille esimerkiksi lähiruoka on myyntivaltti."
"Ongelma on kirjallinen ilmoittaminen."
Aittoniemen mukaan isoille ravintolatoimijoille kirjallinen ilmoittaminen ei tuota niinkään ongelmia, koska näillä on käytössä digitaalisia järjestelmiä, joissa tieto alkuperästäkin kulkee helposti.
Pienet ravintolat sen sijaan menevät pakkausten tietojen varassa.
Pääraaka-aineiden kertominen esimerkiksi lounaslistoilla on normaalia. Vaikeuksia voi tulla sen sijaan yllättävissä nopeissa tilauksissa.
Aittoniemi toivoo, että koko ruokaketju kehittäisi digitaalista tiedonsiirtoa.
Raaka-ainehankinnoissa ravintolat todennäköisesti alkavat tilata suuret perusraaka-ainemäärät jatkossa samalta toimittajalta, Aittoniemi arvioi.
Hän ei usko, että asetus kuitenkaan toisi suuria muutoksia eri maista peräisin olevien raaka-aineiden käyttömääriin.
Ravintolapelikenttä on laaja. Osalle tärkeintä on hinta, osalle tärkeää on kertoa raaka-aineista.
Aittoniemi mieltää kirjallisen ilmoittamisen jäykäksi vaatimukseksi sellaisille ravintoloille, jotka nyt kertovat suullisesti jokaiselle asiakkaalle kaikkien annosten pääraaka-aineet.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
