Ei juhlapäivää ilman perunasalaattia – suosion syynä on monipuolinen makumaailma
Perunasalaattia on Suomessa syöty lähes yhtä kauan kuin perunoita.Mikä yhdistää uudenvuoden, vapun ja juhannuksen tarjoiluja ja sopii yhtä hyvin makkaran kaveriksi kuin leivän päälle? Tietenkin perunasalaatti.
Perunasalaatti sopii joka sesonkiin niin hyvin, että siitä on tullut verkossa kiertävien meemien eli kuvaa ja tekstiä sisältävien vitsien aihe. Tämä on huomattu myös Atrialla, kertoo yrityksen tuoteryhmäpäällikkö Kati Rannila.
”Ei meitä haittaa, että perunasalaatti hauskuuttaa ihmisiä. Sehän on vain hyvä juttu.”
Atrian Forssan-tuotesarjan perunasalaatti on päivittäistavarakauppojen myydyin majoneesipohjainen perunasalaatti. Forssan-sarjaan kuuluu muitakin salaatteja, ja niistä myydyimmät ovat perunasalaatin lisäksi punajuurisalaatti ja pastaa sisältävä italiansalaatti, jotka kaikki ovat majoneesipohjaisia.
”Kolmen kärjen suosio on ollut hyvin tasaista vuodesta toiseen. Ruokatrendit eivät näy niitä horjuttavan”, Rannila kuvailee.
Näitä kolmea suosituinta salaattia yhdistää Rannilan mukaan muutama asia. Ensinnäkin niiden kaikkien maussa on sekä täyteläisyyttä että raikkautta ja lisäksi niissä on etikkaisen ja suolaisen maun lisäksi makeutta. Toisin sanoen ne sopivat makunsa puolesta kaikenlaisten ruokien kylkeen ja toimivat notkean olomuotonsa ansiosta myös dippinä ja levitteenä.
Lisäksi majoneesipohjaisia salaatteja voi myös jatkaa omaan makuun sopivilla kasviksilla tai käyttää vihersalaatin pohjana tuomassa ruokaisuutta salaattikulhoon.
Suomessa on syöty perunaa 1700-luvulta asti, ja samalla vuosisadalla Turun seudulla tunnettiin jo perunasalaatin ohje. Varhaisimmat juuressalaatit olivat puolestaan nykyisen rosollin kaltaisia.
1700-luvulla Ruotsin säätyläisten puutarhoissa kasvoi jo punajuuria ja porkkanoita, ja näistä valmistettu salaatti valui vähitellen Lounais-Suomenkin sääyläisten pöytiin. Tätä varhaisen ruotsalaisen salaatin, tai ”salladin”, peruja on rosollin toinen nimitys, eli sallatti.
Vastaavia majoneesipohjaisia salaatteja on peruna-, punajuuri- ja italiansalaatin lisäksi muitakin. Majoneesipohjaisissa salaateissa näkyy Rannilan mukaan vuodenkierto erityisesti sienisalaatin kohdalla, sillä sen menekki on suurinta jouluna.
Kaalia sisältävät tuotteet, kuten coleslaw, ovat puolestaan kasvattaneet suosiotaan erityisesti viime vuosina, ja niiden sesonki alkaa samaan aikaan, kun ihmiset aloittavat grillikautta. Coleslaw’ta käytetään esimerkiksi hampurilaisten välissä, ja se sopii myös grilliruuan kylkeen.
Rannilan mukaan kaalipitoiset salaatit ovat oikeastaan tulleet perunasalaatin ja muiden vanhojen suosikkien rinnalle, eivät niinkään klassikkosalaattien asemaa horjuttamaan.
Majoneesipohjaisiin salaatteihin toivotaan aina välillä vegaanisia vaihtoehtoja, eli tuotteita, jotka eivät sisältäisi eläinperäisiä tuotteita. Rannilan mukaan kuluttajan toiveita ja ehdotuksia kuunnellaan ja mahdollisuuksien mukaan toteutetaan.
”Tuotevalikoimaa laajennetaan kuluttajaa kiinnostavien trendien ja ruokailmiöiden mukaan.”
Lähteenä käytetty myös: Ritva Kylli (2020) Suomen ruokahistoria
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








