Siankärsämö, tuoksumatara, kehäkukka ja pihatähtimö – uusia luonnonkasveja hyväksyttiin elintarvikekäyttöön
Elintarvikekäyttöön on hyväksytty lisää kasveja, joilla on mahdollisuuksia myös kasvavalla juomasektorilla.
Kehäkukan terälehtiä voi nyt käyttää vapaasti elintarvikkeissa myös kaupallisessa käytössä. Kuva: Markku VuorikariEU:n uuselintarvikeluetteloa on päivitetty useiden luonnonkasvien osalta, kertoo Arktiset Aromit tiedotteessaan. Esimerkiksi siankärsämön ja tuoksumataran kukkia ja lehtiä voi nyt käyttää vapaasti kaikissa elintarvikkeissa, samoin kehäkukan terälehdet hyväksytään elintarvikekäyttöön.
Muita elintarvikestatuksen saaneita ovat jauhosavikan ja käenkaalin lehdet sekä pihatähtimön lehdet, varret ja kukat.
”Lainsäädäntö koskee nimenomaan kaupallista käyttöä.”
Luonnontuotteiden kaupallista elintarvikekäyttöä rajaa uuselintarvikeasetus sekä aromilainsäädäntö. Lainsäädäntö koskee nimenomaan kaupallista käyttöä. Omassa käytössä voi hyödyntää huomattavasti laajempaa luonnonkasvivalikoimaa.
Luonnontuotteiden kaupallisessa elintarvikekäytössä on varmistettava, että tuote on turvallinen ja että luonnonkasvin käyttö on sallittu suunnitellussa käyttötarkoituksessa. Kasvin status voi myös muuttua, mutta ajantasaisen tilanteen voi tarkistaa EU:n uuselintarvikeluettelosta.
”Luonnonkasvien ajantasaisen statuksen voi tarkistaa EU:n uuselintarvikeluettelosta.”
Juomakäytössä on erityistapauksia, joita koskettaa aromilainsäädäntö. Yksi esimerkki on maitohorsman kukka, jonka elintarvikekäyttöhistoriaa ei ole osoitettu, mutta sen sijaan aromikäyttö on. Sitä voi siis käyttää aromina elintarvikkeissa, kuten juomissa.
Mesiangervon kukkauutteelle on osoitettu merkittävää käyttöhistoriaa, mutta ainoastaan alkoholijuomia korvaavissa alkoholittomissa juomissa. Tämän vuoksi mesiangervon kukkauutetta voi käyttää vain alkoholijuomien tavoin käytettävissä juomissa, kuten kuohujuomissa.
Sama tulkinta koskee lännenmaarianheinää ja metsämaarianheinää.
EU:ssa luonnonkasveilla on vain kolme luokitusta: kasvi tai kasvin osa voi olla joko elintarvike, ravintolisä tai se on luokiteltu uuselintarvikkeeksi. Suomessa on kansallisesti sallittu monen kasvin käyttö yrttiteenä, mausteena ja annoskoristeena, sillä meiltä löytyy käyttöhistoriaa tällaisesta käytöstä. Se ei kuitenkaan anna mahdollisuutta käyttää kasveja kaikessa elintarvikekäytössä.
Esimerkiksi raudus- ja hieskoivun lehtiä ja silmuja voi käyttää ravintolisissä, teessä, mausteena ja annoskoristeena, mutta ei muissa juomissa aromina.
Pakuri on sallittu ainoastaan tee- ja ravintolisäkäyttöön. Kun kasvista tehdään uutos, josta kasvinosat poistetaan, sitä koskee aromilainsäädäntö.
Luonnonkasvien ajantasaisen statuksen voi tarkistaa EU:n uuselintarvikeluettelosta. Sitä päivitetään sitä mukaa, kun käyttöhistoriaa löytyy. Myös Ruokaviraston ja Arktiset Aromit ry:n sivuilta löytyy tietoa ja kasvilistaukset.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




