
Kesällä voi kokata joka päivä uutta notkumatta hellan kulmalla ja käymättä kaupassa
Ruoanjämien käyttö kesäisissä salaateissa keventää paitsi kaappia, myös kukkaroa ja ehkäpä vyötäröäkin.Vanhuusko vai mikä lie, mutta olen ruvennut oikomaan keittiössä.
Jokakeväinen vakioateriani parsat puolalaisittain eli voisula–kananmunakastikkeella syntyvät näköjään myös ilman koko kuoren poistamista ja keittelyä. Kannat pois, naps, ja pätkä kuorta, ja eiku uuniin taikka pannulle.Ihan yhtä hyvää syntyi kuin parsankuorimisveitsellä ja parsakattilalla, jotka minulla tietenkin on, ja joista en hevin luovu.
Laiskuus ja oikominen vaivaavat nyt muutenkin. Kurkkaapa sinäkin kuiva- ja jääkaappiisi. Lojuuko siellä avattuja pusseja ja puteleita, jotka jäivät joskus yli ja joille ei ole sen koommin löytynyt käyttöä? Ei syytä nolostella, kaikilla niitä on.
Eivätkä hiukan vanhatkaan mene hukkaan, kun ne syö.
Ei ole olemassa hävikkiruokaa, on vain keksimättömiä ruokalajeja.
Onkin aika ryhtyä oman keittiönsä virtuoosiksi ja kehitellä pienellä vaivalla uusia, helppoja ja halpoja lounaita kesäpäiville.
Kaupan tai oman ryytimaan salaattia pohjaksi ja sitten täytteeksi mitä sattuu löytymään: vihannesten jämiä, siemen- tai sipsipussin pohjat, juustokannikat, pari kinkkusiivua, liha- tai kalapullaa, dippikastikkeen loppu, punajuuri-, oliivi- ja valkosipulipurkkien pohjat, paahdetut leivänkannikat.
Syntyy salaatteja, mutta toki kaiken voi halutessaan keitellä, haudutella tai paahtaakin.
Aivan kaikkeen salaateista munakkaisiin ja grillimakkaran lisukkeeksi käyvät kesän uudet perunat. Parempia päiviä odotelleilla vanhoilla alkaa olla jo kiire. Perunalla voi venyttää salaatista ruokaisan vaikka pelkällä öljytilkalla, palalla sipulia, muutamalla oliivilla tai kapriksella ja ripauksella suolaa ja pippuria.
Ruoanjämien käyttö kesäisissä salaateissa keventää paitsi kaappia, myös kukkaroa ja ehkäpä vyötäröäkin. Joka päivä syntyy uusi ruokalaji ja aika pitkälle käymättä kaupassa.
Ei ole olemassa hävikkiruokaa, on vain keksimättömiä ruokalajeja. Ainoa vaara on, että perhe pyytää samaa sapuskaa uudelleen.
Kirjoittaja on MT:n toimittaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





