Suomalainen suosikkikasvis - alkuperä Himalaja
Ensimmäiset luonnonvalolla tuotetut kurkut ovat tulleet myyntiin parin viime viikon aikana. Kasvihuonekurkku on alaltaan ja sadoltaan tomaatin jälkeen tärkein kotimainen kasvihuonevihannes.Kurkku on peräisin Pohjois-Intiasta Himalajan juurelta. Siellä kasvavista katkeranmakuisista villikurkuista on jalostettu nykyään viljeltävät miedot kurkkulajit. Kurkku kuuluu melonien ja kurpitsojen sukuun.
Kurkku yksi suosituimpia vihanneksiamme. Suomalaisten talvella syömistä kurkuista noin 75 prosenttia on kotimaisia. Huhti–lokakuussa tuontikurkkuja ei juuri ole tarjolla satunnaisia eriä lukuun ottamatta.
Vuonna 2011 kasvihuonekurkkua viljeli 312 yritystä noin 64 hehtaarin alalla. Valotettua tuotantoa oli 28 yrityksessä 18 hehtaarilla.
Yritysten ja viljelyalan määrän supistumisesta huolimatta vuonna 2011 kasvihuonekurkkuja kerättiin 37 miljoonaa kiloa, noin 5,4 miljoonaa kiloa edellisvuotta enemmän.Viljely on keskittynyt Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen elykeskusten alueelle. Suomessa oli noin 4 300 puutarhayritystä vuonna 2011.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

