
Tämä herkullinen juhannusmenu valmistuu etukäteen ja juhlassa kaikki saavat nauttia
Tämän juhannuksen ruokien helppous perustuu ennalta valmistettavuuteen. Alkukeiton ja kalan ja lihan marinoinnin voi ja pitääkin tehdä jo edellisenä päivänä. Maustamisen takana sykkivät latinorytmit.
Gazpacho on maailmankuulu andalusialainen kylmä kasviskeitto. Siitä voi varioida oman maun mukaan. Kuva: Sanne KatainenNäiden juhannustarjottavien valttikortti on se, että ne voi kokata jo edellisenä päivänä. Näin riittää juhlamieltä jokaiselle, kun kenenkään ei tarvitse uurastaa viime hetkiin asti.
Kesän parhaimpia kylmiä keittoja on espanjalaishenkinen gazpacho, joka on erilaisten kasvisten maukas kokonaisuus. Soseutetun kasviskeiton saat huomattavasti herkullisemmaksi, kun haudutat ensin sipulit pehmeän makeiksi. Jos monitoimikoneesi kulho on pieni, tee keitto useammassa erässä ja yhdistä soseet.
Keitto on parhaimmillaan, kun sen maut ovat saaneet tasaantua vuorokauden jääkaapissa.
Keiton lisänä maistuvat raikkaat kalaleivät. Marinoi tuoreesta siiasta leikatut ohuet viipaleet perulaisittain ceviche-tyylillä, anna kalojen marinoitua yön yli, ja ihana leivänpäällys on valmis. Tee samoin tein reilumpi annos, sillä siikaleivät maistuvat taatusti vaikka yöpalana tai juhannusaamiaisella.
Latinalaismaut jatkuvat argentiinalaisrytmisellä chimichurrimaustetulla paahtopaistilla. Kypsennä naudan paahtopaisti mieluiten roseeksi eli sisälämmöltään noin 55-asteiseksi. Leikkaa jäähtynyt paisti poikkisyin mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja nostele joukkoon paprikasta, sipuleista, korianterista ja limetistä sekoittamasi kastike. Yön yli maustuminen on lihalle paikallaan.
Ennen ateriaa keität vain lisäksi uusia perunoita ja sekoitat raikasta vihersalaattia — se on siinä.
Ilman muuta jälkiruoka pitää loihtia keskikesän juhlaan mansikoista. Italialaistyyliin marjat annetaan maustua sitruunalla, vaniljalla ja mintulla maustetussa valkoviinissä. Herkku on helppo ja nopea valmistaa ennen ruokailua ja nautinnollista lusikoida jääkaappikylmänä juhannusaterian päätteeksi.
Juhannusmenu
* Kylmä kasviskeitto ja siikaleivät
* Chimichurripaisti, uudet perunat ja salaatti
* Italialaiset mansikkamaljat
Viinivinkki:
•Ranskalainen kuiva, hyvin marjainen roseeviini Pierre Chavin Cuvée Réserve Rosé (34,99 euroa, 3 l hanapakkaus) sopii niin kala- kuin kasvisruokien kumppaniksi.
•Eteläafrikkalainen Avondale Jonty's Ducks Pekin Red (14,98 euroa) on täyteläisen kirsikkainen ja viikunainen punaviini mausteisen paahtopaistin kera.
•Jälkiruokaviiniksi mansikoiden tekoon ja seuraksi sopii italialainen puolimakea ja hunajameloninen Verduzzo delle Venezie (10,90 euroa).
Kylmä kasvissosekeitto ja siikaleivät
- 8 annosta
- Ainekset
- 2 makeaa sipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 5 kypsää tomaattia
- 2 (noin 400 g) punaista paprikaa
- ½—¾ kurkkua
- 1 kasvisliemi- tai sieniliemikuutio
- 5 dl tomaattimehua
- 1 sitruunan mehu
- ½ dl tuoretta basilikaa
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
- 1 rkl makeaa chilikastiketta
- ½ tl mustapippuria
- (suolaa)
Valmistusohje
Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna pannulla öljy, kuullota siinä sipuleita ja anna jäähtyä.
Kalttaa tomaatit leikkaamalla ensin kantaan ristiviillot ja kastamalla ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Poista sitten kuoret.
Paloittele kasvikset. Kumoa ne sekä sipulisilppu monitoimikoneen kulhoon ja hienonna tasaiseksi seokseksi. Liuota kasvisliemikuutio desiin tomaattimehua. Lisää nesteet sekä mausteet ja soseuta keitto tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita.
Anna keiton jäähtyä ja makujen tasaantua jääkapissa mieluiten seuraavaan päivään.
Siikaleivät
noin 8 annosta
- Ainekset
- 500 g siikafileetä (nahaton ja ruodoton)
- 1 punainen chilipalko
- 1 iso valkosipulinkynsi
- 2 kevätsipulia
- ½ ruukkua korianteria
- 1½ dl limettimehua (noin 5 kpl)
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- Lisäksi
- paahdettua leipää
- voita
Valmistusohje
Leikkaa kalafilee ohuiksi viipaleiksi.
Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna chilit ja kuorittu valkosipulinkynsi. Leikkaa kevätsipuli ja korianteri silpuksi.
Levitä kalapalat laakealle vadille kerroksittain chilin, sipulien ja korianterin kanssa. Sekoita limettimehuun sokeri ja suola. Kaada seos kalojen päälle, peitä vati ja nosta jääkaappiin maustumaan mielellään seuraavaan päivään.
Paahda leivät, sivele voilla ja päällystä siikaviipaleilla. Tarjoa keiton seurana.
Jälkimarinoitu paahtopaisti on todella maukas tarjottava vasta keitettyjen uusien perunoiden kanssa. Kuva: Sanne KatainenChimichurripaisti
noin 8 annosta
- 1 (noin 1,2 kg) naudan paahtopaisti
- öljyä paistamiseen
- ½ tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- Chimichurri
- 1 vihreä paprika
- 1 punainen chili
- 1 punasipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 dl (lehti)persiljaa ja korianteria silputtuna
- ½ tl suolaa
- ½ tl oreganoa
- ¼ tl mustapippuria
- 1 limetti
- ½ dl oliiviöljyä
Valmistusohje
Ota paahtopaisti jääkaapista huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä.
Kuivaa paistin pinta. Kuumenna pannussa tilkka öljyä. Ruskista liha kauttaaltaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Nosta paisti vuokaan kalvopuoli ylöspäin. Työnnä lihalämpömittari sivusta paistin keskelle paksuimpaan kohtaan.
Kypsennä paahtopaistia 125-asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on 55 astetta, silloin paisti on sisältä punertava (medium). Kun sisälämpötila on 60–65 astetta, paisti on kypsä (well done). Aikaa kuluu noin 1½ tuntia kiloa kohti. Kääri paisti leivinpaperiin ja folioon ja anna jäähtyä hyvin.
Valmista chimichurri. Halkaise pesty paprika ja chili, poista siemenet. Leikkaa kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Lisää joukkoon yrttisilppu ja mausteet. Raasta limetistä kuori ja purista mehu. Lisää ne sekä öljy joukkoon. Anna kastikkeen tasoittua kylmässä puolisen tuntia.
Leikkaa jäähtynyt paisti poikkisyin mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet pakastuspussiin ja kaada päälle marinadi. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli. Kääntele pussia muutaman kerran.
Asettele palat vadille tarjolle. Koristele tuoreyrtein. Tarjoa paisti keitettyjen uusien perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.
Italialaiset mansikkamaljat on aurettavan helppo, mutta loistava jälkiruoka mansikkasesongin aikana. Kuva: Sanne KatainenItalialaiset mansikkamaljat
8 annosta
- Ainekset
- reilu 1 l mansikoita
- Marinadi
- 1 plo (7½ dl) puolimakeaa valkoviiniä (katso vinkki)
- 4 rkl sokeria
- ½ tl vaniljasokeria
- 1 luomusitruunan kuori
- noin 1 dl mintunlehtiä
Valmistusohje
Poista mansikoista kannat. Lohko mansikat neljään osaan ja jaa annoslaseihin.
Liuota puoleen määrään valkoviinistä sokerit. Sekoita mukaan hyvin pestyn sitruunan karkeasti raastettu kuori ja mintunlehdet.
Kaada viiniseos mansikkalohkojen päälle, peitä ja pane jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Jaa loppu jääkylmä viini maljoihin, koristele halutessasi mintulla. Nauti mansikat lusikoiden ja siemaile viini palanpainikkeeksi.
Vinkki: Valkoviiniksi sopii esimerkiksi lempeän hedelmäinen ja miellyttävän makeahko venetolainen Verduzzo delle Venezie (10,90 euroa).
Alkoholittomaksi liemeksi sopii sitruunajuoma tai mansikkalimonadi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



