Kauppiaan neuvo: viljelijät ja pienyrittäjät, yhdistykää
Helsinkiläinen ruokakauppias rohkaisee teollisuuden ja kauppaketjujen talutusnuoraan kyllästyneitä viljelijöitä perustamaan osuuskuntia. Joukkovoima loisi taloudellista vakautta ja laadukkaita tuotteita.Kauppias Niina Hietalahti patistaa suomalaisia maanviljelijöitä ja pk-elintarvikeyrittäjiä kiinnostumaan kuluttajista: mitä he arvostavat ja haluavat ostaa.
”Mitä on liiketoiminta, jolle ei ole asiakkaita mietittynä?” kysyy Anton & Anton -myymäläketjun perustanut Hietalahti.
Hän rohkaisee tuottajia tähyilemään ympärilleen ja miettimään yhteisen osuuskunnan perustamista. Sen sijaan, että jokainen puurtaa yksin, osuuskunta hoitaisi tuotteiden jalostuksen, myynnin, markkinoinnin ja logistiikan.
Osuuskunnan turvin voitaisiin erilaistua ja miettiä vaihtoehtoja, joilla saadaan parannettua kannattavuutta ja tuotua markkinoille kiinnostavia jalosteita, joita kuluttajat haluavat ostaa ja joilla on vientimahdollisuus.
”Alueen lihan- ja maidontuottajat, teurastamo, makkaratehdas ja meijeri toimisivat yhteisen brändin alla.”
Sopimustuotanto ennakoi
Hietalahden neuvo elintarvikeketjun alkupäähän on, että tuotanto ja hinnoittelu pitää suunnitella useaksi vuodeksi eteenpäin. Maanviljelijänkin on syytä tarkkaan pohtia, millä hinnalla tuote myydään loppuasiakkaalle.
Tuottajien pitää olla ylpeitä tuotteistaan. Heidän on osattava hinnoitella ne oikein sortumatta kuitenkaan ylihinnoitteluun.
Elintarvikeketjussa pääsee usein unohtumaan, että tuotantoa pitää saada kaupaksi myös sesonkien ulkopuolella.
”On osattava ennakoida”, Hietalahti painottaa. Esimerkiksi hän ottaa lampaanlihan.
Anton & Antonissa myydään sitä tuoreena läpi vuoden, koska se hankitaan suoraan sopimustuottajalta.
”Joka syksy saamme tuottajilta puheluita ja meiltä kysytään, voimmeko ottaa lammasta. Mutta emme voi ottaa myyntiin suuria määriä.”
Ennakointia ja sitoutumista Hietalahti kaipaa myös S- ja K-ketjuilta, jotta lampurit voisivat suunnitella teurasmääriä.
”Miten kauppa voi sanoa pääsiäisenä, ettei kotimaista lampaanlihaa ole saatavilla, kun tosiasia on, ettei pitkiä sopimuksia lampureiden kanssa tehdä?”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

