Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Klassinen pullapitko on kokenut uuden tulemisen – näin letität pitkon kuudella säikeellä

    Pitkoilla on ihan uusi tuleminen. Vähän sama kuin voileipäkakulla – jos sitä on juhlissa, niin sitä menee paljon.
    Tomusokeri hunnuttaa klassisen pullapitkon viimeistellyn kauniiksi.
    Tomusokeri hunnuttaa klassisen pullapitkon viimeistellyn kauniiksi. Kuva: Saara Lavi

    Pehmeä, kostean mehevä pulla – voiko olla parempaa, huokaa Anne Timperi. Hän paistaa pullia mieluummin liian vähän kuin kauan, sillä Annen pullista ei missään nimessä saa tulla kuivia.

    Yleensä Timperi leipoo pullataikinan veteen, koska hän tekee niin sanotun lyhytjuuren eli sekoittaa ensin nesteeseen kardemumman, jauhoja ja pienen kökön hiivaa löysäksi taikinaksi. Juuri saa seistä muutamia tunteja pöydällä ennen kuin sen vaivaa taikinaksi.

    ”Näin kardemumma likoaa ja maku syvenee”, Timperi perustelee.

    Pullajauhojen kanssa Timperi ei ole tarkka. Hän ostaa niitä, mitä kaupassa on tarjolla, joko puolikarkeita tai erikoisvehnäjauhoja. Päiväyksiä hän ei tutki, sillä jauhoja perheessä kuluu sen verran, etteivät ne ehdi vanheta.

    Rasvaksi hän käyttää puolet voita, puolet margariinia, sillä voi antaa hyvää makua.

    Anne Timperi leipoo mielellään perinteisiä pullapitkoja, mutta tekee niihin vähän ekstraa: koristelee vaikka murotaikinasydämillä.
    Anne Timperi leipoo mielellään perinteisiä pullapitkoja, mutta tekee niihin vähän ekstraa: koristelee vaikka murotaikinasydämillä. Kuva: Saara Lavi

    Pullat Timperi voitelee munalla, mutta yhdestä munasta riittää pieneen taikinaan vain osa. Niinpä hän erottaa munasta osan taikinaan ja jättää osan mukiin, johon sekoittaa vähän vettä. ”Sillä saa hyvän kiillon. En tykkää, että voitelumunasta tulee pullaan paksu kuori.”

    ”Jos pullan raaka-aineissa säästää, niin niistä tulee kuin sämpylöitä.”

    Hyvän pullan salaisuus on Timperin mielestä siinä, että pulla ei saa olla yhtään ylipaistettu.

    ”Mutta siitä voi olla monta mieltä. Jos haluaa tummemman pullan, voi vähän nostaa paistolämpöä.”

    Munakelloa Timperi ei käytä, vaan luottaa muistiinsa. Hän katsoo uuniin tämän tästä, joko pellin voisi ottaa ulos uunista. Mieluummin liian aikaisin kuin myöhään. ”Se riski kannattaa ottaa. Jos sattuu onnistumaan, tulee ihan järjettömän hyvää pullaa.”

    Timperi leipoo mielellään pullapitkoja ja osaa letittää niitä jopa kuudella säikeellä. ”Pitkoilla on ihan uusi tuleminen. Vähän sama kuin voileipäkakulla – jos sitä on juhlissa, niin sitä menee ihan hulluna.”

    Pitkojen koristeeksi hän taiteilee pieniä murotaikinasydämiä. ”Koska rakastan tähtipullia jouluna.”

    Pullapitko kuudella ­säikeellä

    2 isoa pitkoa

    Pullataikina

    • 3 dl vettä
    • noin 4 + 9 dl vehnäjauhoja
    • 1 pala (50 g) hiivaa, josta alku­liotukseen pieni muru
    • 150 g rasvaa
    • 1,5 dl sokeria
    • 1,5 tl suolaa
    • 1,5 putkiloa kardemummaa (= 12 g tai maun mukaan)
    • 1 muna, josta osan voi jättää ­voiteluun

    Valmistusohje

    Aloita sekoittamalla vesi, kardemumma ja ensimmäinen määrä jauhoa ja pieni pala hiivaa. Anna seoksen tekeytyä 2–5 tuntia.

    Tee taikina lisäämällä loput aineet ja sekoittamalla hyvin. Tarkista taikinan kovuus: ota siitä pieni pallo ja venytä sitä reunoista läpinäkyväksi. Jos taikina repeää, vaivaa vielä lisää.

    Anna taikinan levätä sen aikaa, että se lähtee selkeästi nousemaan, noin puolisen tuntia.

    Muotoile taikinasta yhtä pitkiä ja paksuja säikeitä ja letitä pitkoiksi. Asettele pitkot pellille. Voit tehdä pitkoja letittämällä jopa kuudella säikeellä (kts. kaavio alempana). Nostata liinan alla.

    Voitele pitkot ja koristele murotaikinasydämillä. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

    Vinkki: Nesteenä voi käyttää myös maitoa. Rasvaksi sopii voi tai margariini tai puolet ja puolet.

    Murotaikinakoristeet

    • 120 g pehmeää, huoneenlämpöistä voita tai margariinia
    • 1 dl sokeria
    • 1 muna
    • 3,5 dl vehnäjauhoja
    • 0,5 tl leivinjauhetta

    Sekoita voi ja sokeri. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Kauli ohueksi levyksi ja ota muotilla koristeita ja asettele ne pitkon päälle.

    Annos on iso ja se riittää pieneen piirakkapohjaan. Käytä osa koristeiksi ja pakasta loppu. Voit käyttää sen myöhemmin vaikka marjapaistoksen kanneksi.

    Murotaikinasta saa kivoja koristeita pullan päälle. Lopun taikinan voi käyttää vaikka marjapiirakan kanneksi.
    Murotaikinasta saa kivoja koristeita pullan päälle. Lopun taikinan voi käyttää vaikka marjapiirakan kanneksi. Kuva: Saara Lavi

    Kuusisäikeisen pitkon letitys

    Pyörittele taikinasta kolme ohutta säiettä, pituus noin 120 cm.

    Letitysjärjestys:

    Vasemmanpuolimmainen säie on aina numero 1, siitä seuraava oikealle numero 2 ja niin edelleen. Numerojärjestys pysyy, vaikka taikinasäikeiden paikka vaihtuu.

    Nosta ensin vasemmalta puolen toisena oleva säie (2.) kaikkien loppujen säikeiden (3, 4, 5 ja 6) yli.

    Nosta säie 1. keskimmäiseksi säikeiden 3. ja 4. väliin.

    Nosta säie 5. vasemmalle kaikkien edeltävien säikeiden (1–4) yli.

    Nosta säie 6. keskimmäiseksi 3. ja 4. säikeen väliin.

    Jatka kuviota alusta, eli nosta 2. säie oikeanpuolimmaiseksi.

    Taittele lopussa säikeiden päät ­kauniisti pitkon alle.

    Muistisääntö:

    2. yli 6:n

    1. yli 3:n

    5. yli 1:n

    6. yli 4:n

    Kuusisäikeisen pitkon letitys näyttää alkuun haastavalta, mutta on lopulta melko yksinkertaista, kun noudattaa muistisääntöjä.
    Kuusisäikeisen pitkon letitys näyttää alkuun haastavalta, mutta on lopulta melko yksinkertaista, kun noudattaa muistisääntöjä. Kuva: Stiina Hovi
    Taittele lopussa säikeiden päät ­kauniisti pitkon alle.
    Taittele lopussa säikeiden päät ­kauniisti pitkon alle. Kuva: Saara Lavi