Oiva-järjestelmä laajenee koko elintarvikealalle
Elintarvikevalvonnan hyvien kokemusten saattamana Oiva-järjestelmä laajenee ruokakaupoista, suurkeittiöistä ja ravintoloista vähitellen kaikkiin elintarvikeyrityksiin.Tulevana vuonna Oiva-tarkastukset aloitetaan esimerkiksi makeistehtaissa, leipomoissa, myllyissä sekä lihaa, kalaa, maitoa tai munia käsittelevissä laitoksissa. Niiden tulokset julkistetaan viimeistään vuoden 2016 alussa, kertoo Evira tiedotteessaan.
"Ensi vuonna hankimme kokemuksia siitä, miten Oiva-järjestelmä soveltuu esimerkiksi elintarviketehtaisiin", sanoo Eviran ylitarkastaja Marina Häggman .
Mukaan tulee noin 7600 elintarvikealan yritystä. Oivassa jo mukana olevia myymälöitä ja ravintoloita on noin 37 500.
Elintarvikemyymälöistä, ravintoloista ja suurkeittiöistä on saatu 1,5 vuoden aikana valtaosin hyviä tuloksia: järjestelmän on todettu yhtenäistävän tarkastuksia.
Kuntien elintarvikevalvojat tarkastavat muun muassa yrityksen yleistä hygieniatasoa, elintarvikkeiden lämpötiloja ja pakkausmerkintöjä. Tulokset kerrotaan Oiva-raportissa, jossa hymynaama-symboli kuvaa onnistumista.
Valvontatietojen julkistamisella pyritään lisäämään valvonnan läpinäkyvyyttä ja antamaan kuluttajille tietoa valintojensa tueksi. Tavoitteena on myös lisätä tarkastusten vaikuttavuutta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
