Silakkasaalis menee rehuksi – Hailia Oy aikoo palauttaa Itämeren pikkukalat lautaselle
Hailia Oy aikoo käynnistää uusien silakkatuotteiden tuotannon Uudessakaupungissa ensi vuonna.
Topi Jurvanen (vas.), Michaela Lindström ja Otto Kaukonen uskovat kotimaisen villikalan mahdollisuuksiin. Kuva: Kuvat: Jaakko Kilpiäinen, Hailia OyHailia Oy:n ovat perustaneet Michaela Lindström ja Otto Kaukonen, jotka aiemmin ovat työskennelleet Raision konsepti- ja tuotekehityksessä ja markkinoinnissa, ja kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija Topi Jurvanen.
Teknologiajohtaja Kaukosen mukaan elintarvikeala on unohtanut lähivesien villikalat. Hailia aikoo yhdistää pienten villikalojen ja esimerkiksi kauran ominaisuudet uudella tavalla. Yritys aikoo kehittää tuotteita, jotka sopivat sekä koti- että suurkeittiöihin.
Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa, ja suomalaisten kalansyönti onkin lisääntynyt, mutta 80 prosenttia kalasta on ulkomailta tuotua.
Suomen vuotuinen silakkasaalis on noin 100 miljoonaa kiloa, kun esimerkiksi naudanlihaa tuotetaan 80 miljoonaa kiloa. Jopa 90 prosenttia silakkasaaliista päätyy eläinten rehuksi tai kalajauhoksi ja vain kolme prosenttia ihmisten ruuaksi.
Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut tavoitteeksi, että kotimaisen luonnonkalan ja silakan käyttö elintarvikkeeksi viisinkertaistetaan vuoteen 2027 mennessä.
Hailia Oy:lle on myönnetty tukea Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta tuotannon käynnistämiseen Uudessakaupungissa ensi vuonna. Lisäksi Hailia Oy on saanut mukaan sijoittajaksi ruokateknologiaan keskittyvän pääomarahasto Nordic FoodTech VC:n.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

