Tästä ei pataruoka parane! Hauduttele syksyinen lihapata karitsasta
Viikonlopun kätevin juhlaruoka syntyy karitsan paahtopaisteista maltillisesti haudutellen.
Mustaherukat antavat karitsapadalle hennon punertavan sävyn ja hienon makulisän. Kuva: Sanne KatainenKaritsa- tai lammaspataan uppoaa syksyn kasvissatoa – sipuleita, porkkanoita ja mukulaselleriä. Mustaherukat antavat pataruoalle hennon punertavan sävyn ja hienon makulisän. Juuresmuusin kera tarjottuna ateria on myös kiitos ja kumarrus hienojen perinneruokien puoleen.
Kun lampaan tai karitsan paistipalat upotetaan makoisaan liemeen ruskistamatta, säästyy työvaiheita. Esteetikko saa toki paistaa lihapaloihin kunnon paistopinnan saadakseen ”siistimmän” liemen. Jos intoa riittää, valmiista pataruoasta voi siivilöidä osan lientä pikkukattilaan ja suurustaa sen veteen sekoitetuilla vehnäjauhoilla tai ruskeille kastikkeille tarkoitetulla suuruksella.
Karitsapata
6 annosta
- Ainekset
- 5 (noin 1 kg) karitsanpaahtopaistia
- 1 prk (à 400 g) tomaattimurskaa
- 4 dl lihalientä
- 1 iso sipuli
- 3–4 valkosipulinkynttä
- 3 porkkanaa
- 100 g mukulaselleriä
- 100 g (noin 2 dl) mustaherukoita
- 2 rkl fariinisokeria
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 1½ rkl timjamia silputtuna
- 1½ tl suolaa
- 1 tl mustapippurirouhetta
Valmistusohje
Jos käytät pakastettuja paahtopaisteja, ota ne sulamaan jääkaappiin vuorokaudeksi ja tuntia ennen ruoanlaittoa huoneenlämpöön. Taputtele paistien pinnat kuiviksi talouspaperilla ja leikkaa reilun kokoisiksi kuutioiksi.
Kumoa tomaattimurska ja lihaliemi tilavaan valurautapataan tai uunivuokaan.
Kuori ja paloittele sipulit, porkkanat ja selleri.
Kääntele kasvikset ja herukat tomaattimurskan joukkoon. Sekoita mukaan sokeri, etikka ja mausteet.
Upota lihapalat tomaattiliemeen.
Kypsennä kannen alla 150-asteisessa uunissa noin 2½ tuntia, kunnes liha on mureaa. Tarkista maku. (Voit halutessasi siivilöidä osan liemestä kattilaan ja suurustaa kastikkeeksi.)
Tarjoa lisänä juuresmuusia tai keitettyjä perunoita, varsiparsakaaleja sekä puolukkaista punasipulihilloketta.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

