
Vie ajatukset kesään näillä herkuilla ‒ 4 hunajaista reseptiä
Mehiläisten valmistama hunaja on puhdas luonnontuote. Sitä kannattaa käyttää monipuolisesti makeuttajana, leivonnassa ja ruuanlaitossa.Mehiläisillä on ainutlaatuinen taito. Ne keräävät kasveista mettä ja osaavat valmistaa siitä hunajaa. Lyhyen, valoisan kesän aikana pörriäiset lentävät kukasta kukkaan, ja mehiläispesästä saadaankin useimmiten monikukkahunajaa.
Lajihunajat, kuten kanerva-, apila- tai horsmahunaja, ovat erikoishunajia, joita mehiläiset keräävät yhden kasvilajin kukinnoista tai tietyltä kasvupaikalta. Hunajien maku, väri ja juoksevuus syntyvät alueiden kasvillisuudesta.
Kaikki hunajat tulevat mehiläispesistä aina juoksevassa muodossa, mutta ajan saatossa ne kiteytyvät. Kiteytymisnopeuteen vaikuttaa alkuperäkasvin meden hedelmäsokeripitoisuus. Juokseva hunaja kiteytyy kylmäsäilytyksessä nopeammin kuin huoneenlämmössä. Kiteet voi sulattaa miedolla lämmöllä esimerkiksi 40-asteisessa vesihauteessa. Kuumempi kylpy heikentää hunajan hyviä ominaisuuksia.
Hunajaa on perinteisesti käytetty kuumien juomien, erityisesti teen ja mehujen makeuttajana, mutta juoksevana sitä on helppo sekoittaa smoothieen, urheilujuomaan tai kesäisiin juomasekoituksiin.
Aamu- tai välipalalla nautittava maustamaton rahka ja jugurtti saavat hunajasta sopivasti makeutta ja makulisää. Sivele hunajaa myös paahtoleivälle, lisää tuorepuuroon tai makeuta sillä pakastemarjakimarat. Vohvelit ja amerikkalaiset pannukakut voit vaahterasiirapin sijaan silata kotimaisella hunajalla.
Jälkiruuissa ja leivonnassa sokerin ja siirapin voi korvata hunajalla. Madalla silloin leivonnaisten paistolämpötilaa noin 15 asteella ja vähennä taikinanestettä noin ¼ desilitraa jokaista käytettävää hunajadesiä kohden. Juoksevan hunajan mittaaminen käy sujuvasti, kun voitelet mittalusikan tai -astian kevyesti ruokaöljyllä. Näin hunaja ei tartu kiinni.
Kokeile hunajaa myös ruuanlaittoon. Niin uunikasvikset, dippikastikkeet, uunilohet kuin broileriruuat saavat hunajasta herkullista makua. Sivele hunajaa grillattaville lihoille ja lorauta aasialaiseen vokkiruokaan.
Vaikka hunaja on monien herkkua, on kuitenkin kaksi ryhmää, joille hunaja ei sovi: tiukkaa vegaanista ruokavaliota noudattavat henkilöt ja pikkulapset. Alle yksivuotiaille hunajan sisältämät itiöt voivat aiheuttaa sairastumisen, koska ruuansulatuskanavan mikrobisto ei ole vielä kehittynyt.
Hunajaporkkanat
saanti 1 litra
- Ainekset
- 750 g porkkanoita
- Mausteliemi
- 2 ½ dl kuivaa omenasiideriä
- 1 dl valkoviinietikkaa
- 1 dl hunajaa
- ¼ tl suolaa
- Lisäksi
- pari rosmariininoksaa
- 1 tl korianterinsiemeniä
Valmistusohje
Kuori porkkanat ja siisti päät. Lyhennä tarvittaessa porkkanat purkin korkuisiksi. Leikkaa porkkanat pituussuunnassa kahtia ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 7 minuuttia, kunnes ne ovat puolikypsiä. Valuta porkkanat ja jäähdytä ne.
Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Sekoita, kunnes hunaja on liuennut.
Lado porkkanat litran vetoiseen suljettavaan lasipurkkiin. Lisää rosmariini ja korianterinsiemenet purkkiin. Kaada kuuma liemi purkkiin ja sulje se tiiviillä kannella. Liemen pitää peittää porkkanat.
Nosta jäähtynyt porkkanapurkki jääkaappiin maustumaan vähintään kolmeksi päiväksi. Tarjoa grillatun lihan tai kalan kaverina ja silppua myös salaatteihin.
Hapanimelä broilerikastike saa uutta makua banaanista, hunajasta ja eksoottisista mausteista. Kuva: Sanne KatainenHunaja-banaani-broilerikastike
4 annosta
- Ainekset
- noin 400 g broilerin paistileikkeitä
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 banaani
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl currya
- 1 tl suolaa
- ½ tl chilihiutaleita
- ½ tl mustapippuria
- 1 prk (2 ½ dl) kookosmaitoa
- ½ dl tomaattipyreetä
- ½ limetin mehu
- 2 dl maissinjyviä (pakaste)
- 1–2 rkl juoksevaa hunajaa
- ½ ruukkua korianteria
- Päälle
- suolapähkinöitä
Valmistusohje
Ota broilerit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruuanlaittoa. Paloittele paistileikkeet.
Kuori ja silppua sipulit. Kuori banaani ja viipaloi se. Kuori ja raasta inkivääri.
Kuumenna öljy paistokasarissa ja lisää mausteet. Sekoittele hetki ja lisää broilerit ruskistumaan. Kumoa joukkoon sipulit ja kuullota miedolla lämmöllä pari minuuttia.
Sekoita joukkoon kookosmaito, tomaattipyree ja limettimehu. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää pannulle banaanit, maissit ja hunaja. Tarkista maku.
Viimeistele banaani-broilerikastike korianterilla ja suolapähkinöillä. Tarjoa keitetyn riisin tai ruokakauran kanssa.
Pyöräytä hiivataikinasta maukkaat patongit, joita mehevöittää hunajainen valkosipuli-persiljavoi. Kuva: Sanne KatainenHunajaiset valkosipulipatongit
2 kpl
- Ainekset
- 2 ½ dl vettä
- ½ pkt (25 g) tuorehiivaa TAI 1 ps (11 g) kuivahiivaa
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- noin 6 dl vehnäjauhoja
- Täyte
- 50 g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl persiljaa silputtuna
- 4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 ½ rkl hunajaa
- 1 rkl rosmariinia silputtuna
- ripaus suolaa
Valmistusohje
Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva veteen. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi 42-asteiseksi. Lisää joukkoon öljy, hunaja ja suola. Sekoita.
Lisää jauhoja nesteeseen vähän kerrallaan ja vaivaa sileäksi ja kimmoisaksi taikinaksi. Kohota taikinaa liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja jaa kahteen osaan. Kauli palat suorakaiteen muotoisiksi (20 x 40 cm) levyiksi.
Sekoita täytteen aineet keskenään. Levitä maustevoi tasaisesti kahdelle taikinalevylle, mutta jätä pari senttiä yläreunasta vapaaksi.
Kääri levyt pitkältä sivulta napakasti rulliksi. Nipistele saumakohta tiukasti kiinni. Venytä ja ummista päät. Nosta patongit leivinpaperin päälle uunipellille saumapuoli alaspäin. Kohota peitettynä noin 20 minuuttia.
Viillä patonkeihin vinoviillot ja paista 225 asteessa 12–15 minuuttia.
Helppo ja nopea jälkiruoka syntyy uunin lämmössä omenoista, hunajasta ja mantelirouheesta. Kuva: Sanne KatainenHunajainen manteli-omenapaistos
4 annosta
- Ainekset
- 3–4 omenaa
- ½ dl appelsiinitäysmehua
- ½ dl juoksevaa hunajaa
- ripaus kanelia, neilikkaa ja/tai kardemummaa
- 1 dl mantelirouhetta
- ½ dl voita sulatettuna
- Lisäksi
- kermavaahtoa tai vaniljakastiketta
Valmistusohje
Pese omenat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi ja poista siemenkodat.
Kumoa omenat voideltuun uunivuokaan. Kaada vuokaan mehu. Valuta omenoiden päälle hunaja, mausta ja möyhi sekaisin.
Ripottele pinnalle mantelirouhe ja pirskottele päälle voisula.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Tarjoa omenapaistos lämpimänä kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



