
4 helppoa pikapastaa arkeen – näin paljon pastaa kannattaa varata syöjää kohden
Pasta on kiireisen arjen pelastus. Samoin kuin kastike, joka kypsyy sillä välin kun pasta kiehuu. Vaihtele pastamuotoja ja -makuja sekä lisukkeita, niin pastarakkaus kestää ikuisesti.Pastan suosion nousu Suomessa alkoi 1970-luvulla, jolloin vain sarvimakaroni oli kaikille tuttu liha-makaronilaatikon ja makaronivellin muodossa. Nyt kaupan hyllyltä löytyy metritolkulla vaihtoehtoja: erilaisia pastamuotoja ohuesta spagetista, lasagnelevyihin, cannelloniputkiin ja lukuisiin kuviopastoihin, kuten rusetti-, kynä-, ja perhospastaan.
Väreissäkin on valinnan varaa. Porkkana, tomaatti tai paprika värjää oranssin, pinaatti vihreän ja mustekalan muste mustan pastan.
Durumvehnän lisäksi teollisuus on onnistunut vääntämään pastaa myös rukiista, kaurasta ja speltistä. Joissakin pastataikinoissa on mukana kananmunaa. Tarjolla on myös täysjyväistä, proteiinipitoista ja gluteenitonta pastaa. Kun olet kokannut läpi kuivat pastalajit, siirry kylmähyllylle ihmettelemään tuorepastaosaston runsasta tarjontaa.
Mittaa kuivapastaa 75–100 g syöjän ja ruokahalun mukaan. Tuorepastaa voit varata vähän enemmän. Italialaisille pastan oikea keittoaika on sydämenasia samaan tyyliin kuin meille uusien perunoiden napakka kypsyys. Noudata pakkauksen ohjeistusta, mutta varmistu asiasta maistamalla. Kun pastassa on vielä hieman puruvastusta, on se valmis valutettavaksi, sillä kypsyminen jatkuu veden pois kaatamisen jälkeenkin.
Harjoittele multitaskausta eli hoitele keittoveden kuumentamista ja pastan hämmentämistä samaan tahtiin, kun valmistelet kastiketta. Onnistuessasi ovat molemmat aterian osat valmiita yhtä aikaa.
Pikaisten kastikkeiden salaisuus on raaka-aineissa, jotka kypsyvät hetkessä tai eivät vaadi lainkaan kypsentämistä. Tällaisia ovat esimerkiksi ilmakuivattu ja palvikinkku, makkarat, ohuet liha- ja kalasuikaleet, katkaravut ja simpukat, tonnikala ja muut kalasäilykkeet sekä graavi-, savu- ja kylmäsavulohi. Eikä sen rakastetun jauhelihan ruskistaminenkaan kauaa kestä.
Maukkaita lihattomia vaihtoehtoja ovat erilaiset sitruunaiset ja juustoiset kastikkeet, pesto ja paprika-, oliivi- tai artisokkatahnat.
Säilykepurkkien kätköistä lisäät kastikkeeseen sattumia. Muista siis oliivit, kaprikset, sienet, paahdetut paprikat ja artisokat näppärinä makutekijöinä.
Loppuviimeistelyyn voit käyttää kermalorauksen ja parmesaanilastujen lisäksi muitakin juustoripotteita, erilaisia paahdettuja siemeniä ja pähkinöitä, aromikkaita tuoreyrttejä unohtamatta.
Kypsennä täytetyt tortelliinit veden sijaan suoraan maukkaassa tomaattikastikkeessa. Kuva: Helena Saine-LaitinenTortelliinit tomaattikastikkeessa
4–6 annosta
- Ainekset
- 2 ps (à 250 g) tortelliini-tuorepastaa (ilmakuivattu kinkku-juusto)
- Kastike
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl öljyä
- 1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
- noin 2 dl vettä
- 1 dl mustia kivettömiä oliiveja viipaloituna
- 1½ tl pizzamaustetta
- 1 tl sokeria
- noin 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- Päälle
- 1 dl parmesaanilastuja
- (tuoretta basilikaa)
Valmistusohje
Kuori ja silppua sipulit. Kuullota ne öljyssä paistokasarissa.
Lisää tomaattimurska. Huuhtele kartonkitölkki vesitilkalla ja kumoa se kasariin.
Lisää oliivit, pizzamauste, sokeri, suola ja pippuri. Kuumenna ja tarkista maku.
Kypsennä tortelliinit kastikkeessa, noin 5 minuuttia. Tarkista aika tuorepastapakkauksesta. Anna makujen tekeytyä hetki ennen tarjoilua. Viimeistele parmesaanilastuilla ja tuoreella basilikalla.
Vinkki! Vielä enemmän oikaiset, kun käytät valmiiksi maustettua pastakastiketta ja pakastettuja sipulikuutioita.
Lempeän tulinen broileripastakastike
4 annosta
- Ainekset
- 1 rs (400 g) broilerin fileesuikaleita tai minuuttipihvejä (maustamaton tai hunajamarinoitu)
- 2 rkl öljyä
- 1 prk (2½ dl) maustettua ruokakermaa (pippuri)
- ½ dl makeaa chilikastiketta
- 1½ rkl soijakastiketta
- (chilijauhetta tai -hiutaleita)
- Lisäksi
- kuviopastaa
Valmistusohje
Ota fileesuikaleet huoneenlämpöön varttia ennen ruoanvalmistusta. Jos käytät minuuttipihvejä, paloittele ne.
Pane pastavesi kiehumaan.
Kumoa broilerit paistokasariin ja ruskista ne öljyssä.
Lisää kerma, chili- ja soijakastike. Keitä noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää chiliä, jos pidät tulisemmasta kastikkeesta. Kypsennä tällä välin pasta ja valuta.
Yhdistä kastike ja pasta. Anna makujen tekeytyä hetki ennen ruokailua.
Nopea kalakastike pastalle
3–4 annosta
- Ainekset
- ½ purjoa
- 2 rkl öljyä
- 2 dl vettä
- 1 rkl kala- tai kasvisfondia
- 1 dl maustekurkkukuutioita
- 2 rkl kokojyväsinappia
- 1 prk (200 g) ranskankermaa
- ½ tl valkopippuria
- ripaus suolaa
- 1 pkt (150 g) kylmäsavulohta tai säilykekalaa
- tuoreita yrttejä (tilliä ja/tai ruohosipulia)
- Lisäksi
- tagliatellepastaa
Valmistusohje
Pane pastavesi kiehumaan. Lisää suola ja pasta, kun vesi kiehuu.
Silppua halkaistu huuhdeltu purjo. Kuumenna se öljytilkassa paistokasarissa.
Lisää vesi, fondi, kurkkukuutiot ja sinappi. Anna kiehahtaa.
Kääntele joukkoon ranskankerma. Mausta valkopippurilla ja suolalla.
Lisää paloiteltu kala ja silputut yrtit. Tarkista maku.
Valuta pasta ja yhdistä se kastikkeen kanssa.
Voimakas sinihomejuusto, lehtiselleri ja pähkinät antavat tyylikkään maun kasvispastaan. Kuva: Helena Saine-LaitinenKermainen sinihomejuustokastike pastalle
4 annosta
- Ainekset
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- ½ l täysmaitoa
- noin 150 g voimakasta sinihomejuustoa
- 3–4 lehtisellerin vartta
- ½ omenaa (kirpeä lajike)
- 1½ sitruunamehua (ja kuoriraastetta)
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- Päälle
- 1 dl hasselpähkinöitä rouhittuna
- juustomuruja
- sellerinlehtiä
Valmistusohje
Pane pastavesi kiehumaan ja keitä pasta kastikkeen valmistuksen ohessa.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota ne voissa pinnoitetussa kattilassa.
Ripottele vehnäjauhot kattilaan, sekoita joukkoon maito ja keitä 5 minuuttia välillä sekoitellen.
Murenna juusto joukkoon, mutta säästä vähän koristeluun. Hämmennä kastiketta, kunnes juusto on liuennut.
Huuhtele sellerinvarret ja viipaloi ne. Kuori omena ja leikkaa se oikein pieniksi kuutioiksi. Lisää sattumat kattilaan sitruunamehun kanssa. Keitä pari minuuttia, mausta suolalla ja pippurilla ja tarkista maku.
Yhdistä kastike valutetun pastan kanssa, anna makujen tekeytyä hetki kannen alla.
Viimeistele ruoka juustomuruilla, pähkinärouheella ja sellerinlehdillä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






