Säilytätkö kahvia oikein? Näin saat sen maistumaan paremmalta
Kahvin säilymiseen ja näin myös makuun voi vaikuttaa omalla toiminnalla.Suomalaiset juovat enemmän kahvia kuin missään muualla maailmassa – jopa noin 28 kupillista viikossa. Vaaleapaahtoinen kahvi on suosituinta, mutta tummapaahtoiset vaihtoehdot ovat nostaneet suosiotaan jatkuvasti.
Oli sitten kyse pavuista tai valmiiksi jauhetusta kahvista, voi kahvin makuun vaikuttaa paljonkin omalla toiminnalla. Arvid Nordquist keräsi yhteen vinkit kahvin säilytykseen ja käsittelyyn niin, että maku pysyy mahdollisimman hyvänä. Täydensimme oivia vinkkejä.
Säilytä kahvi oikein
Kun kahvipaketti avataan, alkavat kahvin eteeriset öljyt hapettua ja maku heiketä. Tämän takia kahvi tulisi säilyttää aina omassa pakkauksessaan, ilmatiiviissä ja kannellisessa purkissa.
”Parhaiten kahvi säilyy viileässä. Kahvin säilyttämisestä jääkaapissa voi olla pientä etua, mutta vain siinä tapauksessa, että se ei joudu kosketuksiin voimakkaiden hajujen, kuten homejuuston ja sipulin kanssa. Huonoin mahdollinen kahvipurkin säilytyspaikka on lieden lähellä”, Arvid Norduist Finlandin maajohtaja ja kahviasiantuntija Cecilia Mérus kertoo.
Ole tarkka annostelun kanssa
Kahvin mausta ei saa vahvempaa tai intensiivisempää kahvinpuruja lisäämällä, vaan tällöin lopputulos on vain karvaampi. Jos haluaa maultaan vahvempaa kahvia, kannattaakin testata tummapaahtoisia kahveja.
Kahvin mittaaminen kannattaa, sillä tällöin kahvi maistuu aina lähes samalta, eikä ole liian laihaa tai karvasta. Hyvä nyrkkisääntö on seitsemän grammaa kahvia 1,25 desilitraa vettä kohti. Toinen perinteinen resepti on 15 grammaa kahvia 2,5 desilitraa kohti.
”Jos kotona on käytössä tarkka keittiövaaka, kannattaa tarkistaa, että omasta kahvimitasta tulee juuri tuo 7 grammaa. Vesisäiliön mittaaminen käy myös helposti. Kaada keittimeen tasan puoli litraa vettä ja tarkista, että se on neljän kupin viivan kohdalla”, Mérus vinkkaa.
Kiinnitä huomiota puhtauteen
Puhdas ja raikas vesi on yksi hyvän kahvin ainesosista. Jos käytät kahvinkeitintä, kaada vesi säiliöön aina puhtaalla astialla. Keittimen puhtaudesta kannattaa myös huolehtia, sillä silloin sen saa kestämään paremmin.
Jos keitin ei ole aktiivisesti käytössä, kannattaa keittimen läpi juoksuttaa vettä ilman kahvia.
”Kahvinkeittimiin jää jokaisen keittämisen jälkeen niin sanottu jäännösvesi, jotta keitin toimii oikein. Jos keitin on useita viikkoja esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla käyttämättä, niin kannattaa pyöräyttää keittimen läpi ensin pelkkää puhdasta vettä, jotta varmistetaan hyvä kahvin maku. Jos kesämökillä ei ole talvella lämmitystä, kannattaa tuo kahvinkeittimen jäännösvesi kaataa ennen talven tuloa pois, jotta se ei jäätyessään riko keitintä. Näin varmistetaan, että seuraavan mökkikauden alettua voidaan nauttia taas hyvästä kahvista”, muistuttaa Mérus.
Testaa rohkeasti uutta
Kuten todettua, suomalaiset pitävät erityisesti vaaleapaahtoisista kahveista. Ruotsalainen Arvid Nordquist on tuonutkin kauppoihin juuri ainoastaan Suomen markkinoille tarkoitetun vaalean Dedicada-kahvin, joka on kehitetty suomalaisten kahviasiantuntijoiden kanssa.
Jos on jo pitkään suosinut tiettyä kahvia, kannattaa rohkeasti kokeilla myös uutta. Kahvihyllyillä riittää nykyään rutkasti valikoimaa, jota ovat kasvattaneet useat pienpaahtimot. Testaa rohkeasti tummempia ja vaaleampia paahtoja. Saatat löytää itsellesi esimerkiksi herkuttelukahvin viikonlopuksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








