Tiedätkö, mitä saa kutsua joulukinkuksi? Sille on määritelty tarkat ominaisuudet
Kinkulla on Suomessa vahvat perusteet, mutta mitä voi ylipäätään kutsua kinkuksi?Joulukinkku kuuluu monessa suomalaisperheessä olennaisesti jouluun. Ruokavirasto kertoi Facebook-tilillään tarkasti, mitä kinkulla ja joulukinkulla tarkoitetaan viitaten oppaaseensa.
”Kinkku on Suomessa käyttöön vakiintunut nimi tietyn koostumuksen omaavalle tuotteelle. Kinkun nimellä myytävien kypsennettyjen lihavalmisteiden lihapitoisuuden tulee olla pyöristettynä 90 % eli vähintään 85 %”, Ruokavirasto kertoo.
”Kinkku on sian reisi-, lonkka- ja kinnernivelen välinen lihaosa eli ”pakaraa ja reittä”, Ruokaviraston oppaassa mainitaan.
Nimeä ”kinkku” voidaan käyttää vain sellaisista tuotteista, joihin on käytetty yksinomaan kinkkua. Kinkun nimeä voidaan täydentää valmistusta kuvaavilla etuliitteillä, kuten joulu-, palvi-, korppu- ja keitto-.
Perinteinen joulukinkku on luulla tai ilman luuta oleva, hieman pyöristetty joulukinkku.
Juhlakinkku-nimeä käytetään taas joulukinkulle, joka on potkalla tai ilman potkaa, muuten luuton, muodoltaan kokonaisen kinkun kaltainen.
Kinkkurulla-nimeä käytetään taas luuttomasta kinkusta tehdylle rullalle.
Valmiiksi kypsennetty harmaasuolattu joulukinkku on suolattu suolalla, joka ei sisällä nitriittiä. Tuoresuolattu joulukinkku on suolattu tuoreena eli lihaa ei ole varastoitu pakastamalla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







