Yrttikimppuja sidotaan kotipihan maustetarhasta
Kotipihan maustetarhasta kannattaa saksia tuoksuvaa satoa ennakkoluulottomasti ruuan mausteeksi. Ylimääräiset yrtit on helppo kuivattaa ranskalaiseen tapaan erilaisina kimppuina, jotka sopivat suoraan keittokattilaan.
Provencen yrttikimppu (vas.) on keittiön yleismauste, fines herbes sopii muna- ja kasvisruokiin ja bouget garni liemien maustajaksi. Kimppu otetaan keitoksesta pois ennen tarjoilua. Kuva: Jaana KankaanpääSido yrtit langalla kimpuiksi ja laita roikkumaan ilmavaan paikkaan lehdet alaspäin. Kimppu koostuu yhdestä tai useammasta tuoreesta yrtistä.
Keitto- ja liemikattilaan sujautetaan bouget garni -kimppu, johon sopivat persilja, timjami ja laakerinlehti. Joukkoon voi lisätä myös meiramia.
Provencen kimppu on keittiön yleismauste, johon sidotaan rosmariinia, basilikaa, timjamia, laventelia ja laakerinlehti. Käyttökohteita ovat liha, kala, broileri ja salaatinkastikkeet.
Fines herbes saa makunsa rakuunasta, ruohosipulista, persiljasta ja kirvelistä. Tämä kimppu sopii etenkin muna- ja kasvisruokien maustamiseen.
Yrttikimppu otetaan keitoksesta pois ennen tarjoilua.
Tuoretta satoa riittää pöytään pitkälle syksyyn asti. Kasvimaalta poimittujen yrttien maku on voimakkaampi ja rakenne napakampi kuin ruukkuyrttien.
Suosituimmat kotipuutarhurin mausteyrtit ovat ruohosipuli, tilli, persilja ja basilika. Rosmariini, timjami ja oregano ovat myös tuttuja, samoin salvia, sitruunamelissa ja minttu.
Tuore korianteri on rantautunut kasvimaalle aasialaisen ruuan mukana. Sitä kutsutaan myös kiinanpersiljaksi. Tuore korianterisilppu sopii maustamaan itämaiseen tapaan esimerkiksi katkarapuja, kasviksia ja lihaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
