Palmuöljylle korvaaja, kurkut kasvamaan pötkölleen ja päällekkäin – Viikin uusi "pöhinäpesäke" kehittää ruokainnovaatioita
Ruokajärjestelmän tarvitaan keksintöjä, jotta ilmaston kuormitus vähenisi ja maailman kasvava väestö tulisi ruokituksi.
Isa Stucki (vas.), Reetta Kivelä, Tiia Pelkonen, Laura Forsman ja Tuulia Leppänen ovat Viikki Food Design Factoryn ydintiimi. Kuva: Veikko SomerpuroHelsingin yliopiston Viikin kampukselle on perustettu ensimmäinen innovaatiokeskittymä, "pöhinäpesäke", jossa teemana on kestävä ruoka.
Viikki Food Design Factoryksi (VFDF) nimetyn innovaatiolaboratorion tavoitteena on kehittää systemaattisesti innovaatiotoimintoja ja tukea tutkimuspohjaisia keksintöjä. Viikki on paikkana sopiva, sillä siellä ovat eri tieteenalat ravitsemuksesta ja elintarviketekniikasta metsä- ja ympäristötieteisiin ja myös Syken, Luken ja Ruokaviraston toimipisteet.
Viikissä on toimintaa varten oma testi- ja prosessilaboratorio sekä yhteisö- ja seminaaritila. Lisäksi Uni Cafe -lounasravintolan kanssa voidaan tehdä yhteistyötä testauksessa.
Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan dekaanin Ritva Toivosen mukaan kestävä ruoka on ensimmäinen temaattinen ekosysteemi, mutta kampuksella keskustellaan jo myös farmasiahautomosta ja haaveillaan metsiin liittyvästä.
VFDF:n johtajan Laura Forsmanin mukaan ruoka-alalla on meneillään niin iso myllerrys, että sijoittajatkin ymmärtävät alan potentiaalin.
Ajattelumallin pohjana on ruokajärjestelmä, johon liittyvät niin politiikka, terveys, ympäristö, ilmasto, yhteiskunta ja talous. Haasteena on, että maailman väestön kasvaessa ruuan tuotannon tulee kasvaa 70 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.
"Autamme innovaattoreita muotoilemaan keksinnöistä kestäviä kaupallisia ratkaisuja. Innovointi on sitä, miten keksinnöt saadaan viedyksi ihmisten arkeen", Forsman avaa.
Kehitteillä olevista innovaatioista VFDF esitteli muun muassa kurkkujen vertikaaliviljelyhanketta ja hanketta, jossa kasviöljystä tehdään kovan rasvan tuntuinen, mutta terveellinen ja vähäkalorisempi kuin kova rasva.
Toiminnan käynnistämistä rahoittavat Helsingin yliopisto ja kaupunki.
Lue myös:
Mikä on seuraava Fallero tai Rostis? Suomalainen menestysresepti on jälleen haussa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
