Lusikkaleivät
Lusikkaleivät ovat yksi sukujuhlien ja pääsiäisen rakastetuimmista pikkuleipäresepteistä. Mitä todennäköisimmin niiden juuret ovat ihan kotoisessa konnussamme.
Monien perhejuhlien vakioleivonnainen täytetään perinteisesti joko omena- tai vadelmamarmeladilla. Nykyleipuri voi sipaista täytteeksi vaikka viikunahilloa tai lemoncurdia. Kuva: Sanne KatainenLusikkaleivät
noin 40 kappaletta
Ainekset
- 200 g voita
- 2 dl sokeria
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 tl vanilliinisokeria
- 1 ½ tl leivinjauhetta
Väliin
- noin 150 g omena-, aprikoosi-, appelsiini- tai vadelmamarmeladia
Pinnalle
- tomu- tai kidesokeria
Valmistusohje
Mittaa voi kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä vajaa 10 minuuttia, välillä sekoittaen. Kun voisula saa kauniin rusehtavaa väriä, kaada rasva kulhoon sokerin päälle. Nosta kulho kylmään veteen altaaseen ja vatkaa jäähtyneeksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
Painele hiekkamaista taikinaa tiiviisti teelusikan pesään, siisti sormella lusikan reunat ja sipaise pinta tasaiseksi. Vedä taikina lusikasta sormilla suoraan leivinpaperille uunipellille kupera puoli ylöspäin.
Paista pikkuleipiä 175 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat aavistuksen vaaleanruskeita.
Anna pikkuleipien jäähtyä rauhassa ja käsittele niitä varovasti.
Levitä marmeladia sileälle pinnalle ja paina toinen pikkuleipä vastapariksi.
Tuprauta lusikkaleipien pinnalle tomusokeria tai kierittele ne sokerissa ennen tarjoilua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
