Ruissuklaata vai soluviljeltyä kaakaota – Fazer kehittelee kaakaolle korvikkeita
Ilmastonmuutos uhkaa perinteisiä kaakaon viljelyalueita lähellä päiväntasaajaa, minkä vuoksi on tarpeellista kehitellä vaihtoehtoisia tapoja tuottaa kaakaota tai korvata se.Fazer on kertonut tutkivansa, voisiko kaakaontuotannon uhkille löytyä ratkaisu solumaataloudesta, jossa tuotanto tapahtuu bioreaktoreissa peltojen sijasta. Maatalouskoneiden, pitkien kuljetusten ja keinolannoitteiden aiheuttama hiilikuorma jää soluviljelyssä syntymättä. Hukkaa ja hävikkiäkään ei tule, sillä koko biomassa on käyttökelpoista ravintoa. Kyseessä on pitkän aikajanan projekti, ja soluviljellystä kaakaosta valmistettuja makeisia saadaan odotella vielä vuosia.
Ensimmäisessä, tuotekehityskeittiössä valmistetussa koe-erässä noin puolet kaakaomassasta oli korvattunoin puolet kaakaomassasta oli korvattu solukasvatetulla kaakaolla. Nyt Fazerilla tehdään töitä sen eteen, että kaakao saa halutun aromiprofiilin. Aikaa kuluu myös ennen kuin uuselintarvike pääsee EU:n lupaviidakon läpi.
Mielenkiintoinen kaakaota korvaava raaka-aine löytyi, kun asiantuntijaryhmä mietti, mistä lähellä tuotetuista raaka-aineista löytyisi kaakaoon viittaavaa makua. Propellihattupäät ryhtyivät kokeilemaan vaihtoehtoja, ja positiiviseksi yllättäjäksi nostettiin kotimainen ruis. Jyvät mallastettiin, paahdettiin, massaan sekoitettiin kasvirasvaa sekä mustikkaa tai suolakaramellia. Käsin tehty massa valettiin levyiksi ja toukokuussa 2023 saatiin myyntiin rajoitettu erän suklaakansan arvioitaviksi.
Makua luonnehdittiin syväksi, paahteiseksi ja hieman karvaaksi. Maistelijat tykkäsivät siitä, että ruissuklaa suli suussa oikean suklaan lailla. Kotimaista viljapohjaista suklaata pidettiin mielenkiintoisena ja kestävää kehitystä tukevana ideana. Makuraatilaisten kommenttien perusteella tuotteen kehittelyä jatketaan ja muitakin vaihtoehtoja kartoitetaan edelleen, jotta suklaanrakastajat saavat tulevaisuudessakin herkutteluhetkensä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







