Talous

Öljy ja korona rysäyttivät pörssin rajuun laskuun – polttoöljyn hinta reagoi hitaasti

Helsingin pörssi on yli 7 prosentin laskussa, Yhdysvalloissa pörssikauppa keskeytettiin.
Markku Vuorikari
Polttoöljyn hinta ei ole viime viikkoina paljon alentunut, mutta raakaöljyn rajun hinnan laskun odotetaan näkyvän maatilojen tankeillakin ennen pitkää.

Raakaöljyn hinta rysähti maanantaina noin viidenneksen Saudi-Arabian ilmoitettua leikkaavansa öljyn hintaa ja lisäävänsä tuotantoa huhtikuussa. Pohjanmeren Brent-laadun hinta aleni päivässä noin kymmenen dollaria 35 dollariin tynnyriltä.

Goldman Sachs ennusti maanantaina raakaöljyn hinnan painuvan jopa lähelle 20 dollaria, koska myös Venäjä on aikonut lisätä öljyntuotantoaan ja talouden heikentyessä koronaviruksen vuoksi.

Pörssikurssit laskivat rankasti Helsingissä heti maanantaiaamuna, mutta nousivat hieman aamupäivän mittaan. Helsingin pörssin yleisindeksi on iltapäivällä runsaan seitsemän prosentin laskussa.

Yhdysvalloissa S&P-kurssit romahtivat pörssin avauksessa yli 7 prosenttia, minkä vuoksi kaupankäynti keskeytettiin rajojen ylityttyä.

Kurssit laskevat koronaviruksen aiheuttaman talouden heikentymisen ja öljyn vuoksi.

Öljyn hinnan alentuminen on huono uutinen Suomen taloudelle, koska kauppa Venäjälle vaikeutuu. Öljyriippuvaisen Venäjän talous seuraa öljyn hintaa ja ruplan kurssi heikentyi maanantaina reippaasti, seitsemän prosenttia dollariin verrattuna.

Helsingin pörssissä esimerkiksi Neste ja Nordea ovat yli kymmenen prosentin laskussa, Stora Enso yli seitsemän ja UPM-Kymmene neljän.

Elintarvikeyhtiöt HKScan ja Atria seuraavat yleisindeksiä, molemmat ovat yli viiden prosentin laskussa.

Saudi-Arabia alensi öljyn hintaa sen vuoksi, että öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja muut öljyntuottajamaat eivät viime viikolla onnistuneet sopimaan öljyntuotannon leikkaamisesta, Venäjä torjui uudet leikkaukset.

Öljyn hinta oli viikonloppuna kovimmassa laskussaan sitten vuoden 1991 Persianlahden sodan.

Raakaöljyn hinnan muutos näkyy Suomen polttoaineiden hinnoissa hitaasti. Esimerkiksi maatiloilla paljon käytetyn polttoöljyn hinta oli Etelä-Suomessa 87–89 senttiä litralta ja se on pudonnut parin viikon aikana vain muutaman sentin.

Vuoden aikana hinta on kuitenkin alentunut viisitoista senttiä litralta, mikä merkitsee vuodessa kymmenien miljoonien eurojen säästöä maatiloille, jos hinta pysyy alhaalla koko vuoden. Maatiloilla kuluu öljyä vuodessa 350 miljoonaa litraa vuodessa.

Lue lisää

THL: Suomessa raportoitu yli 22 500 uutta koronatartuntaa

Tänään raportoitu lähes 8 400 uutta koronatartuntaa – kahden viime viikon aikana lähes 47 000 tartuntaa aiempaa enemmän

"Jännitystekijä on, miten he pääsevät rajojen yli" – ukrainalaiset kausityöntekijät ovat saapumassa kiristyneestä poliittisesta tilanteesta ja koronasta huolimatta

THL: Raskaus altistaa vakavalle koronavirusinfektiolle – "ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyys kasvaa"