Työvoiman liikkuvuus Suomeen rajoitettiin vain välttämättömään – alkavan satokauden mahdolliseen kausityövoimapulaan liittyviä ratkaisuja pohditaan työ- ja elinkeinoministeriössä erikseen - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Työvoiman liikkuvuus Suomeen rajoitettiin vain välttämättömään – alkavan satokauden mahdolliseen kausityövoimapulaan liittyviä ratkaisuja pohditaan työ- ja elinkeinoministeriössä erikseen

Huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden toimivuuden kannalta välttämättömäksi katsottavia työperusteisia ensimmäisiä oleskelulupahakemuksia priorisoidaan.
PAsi Leino
Huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden toimivuuden kannalta välttämättömäksi katsottavia työperusteisia ensimmäisiä oleskelulupahakemuksia priorisoidaan.

Valtioneuvoston päätöksen sekä rajaviranomaisten ohjeistuksien mukaan työvoiman liikkuvuus Suomeen rajoitettiin vain välttämättömään työmatkaliikenteeseen viime torstaista alkaen.

Huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden toimivuuden kannalta välttämättömäksi katsottavan työn osalta henkilön rajanylitys voi rajaviranomaisen tapauskohtaisen harkinnan mukaan olla mahdollista, tiedottaa valtioneuvosto.

Alkavan satokauden mahdolliseen kausityövoimapulaan sekä muihin ulkomaiseen työvoimaan liittyviin työmarkkinavaikutuksiin liittyviä ratkaisuja pohditaan työ- ja elinkeinoministeriössä erikseen.

Edustustot eivät tällä hetkellä ota vastaan viisumi- ja oleskelulupahakemuksia, mutta tilannetta tarkastellaan uudelleen tarvittaessa. Linjaus ei koske Venäjää, jossa kaikki jo vastaanotetut hakemukset käsitellään.

Jo vastaanotetut oleskelulupahakemukset toimitetaan Maahanmuuttovirastolle. Oleskelulupahakemuksiin liittyvät haastattelut edustustoissa on toistaiseksi keskeytetty.

Maahanmuuttovirasto sekä osapäätöksiä tekevät te-toimistot ja elykeskus priorisoivat huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden toimivuuden kannalta välttämättömäksi katsottavat työperusteiset ensimmäiset oleskelulupahakemukset. Lisäksi käsitellään jatkolupahakemuksia.

Muiden työntekijän oleskelulupahakemusten käsittelyä lykätään 13.4. saakka. Laki ei mahdollista hakemuksen käsittelymaksun palauttamista, mikäli ulkomaalainen ei pääse Suomeen tai peruuttaa hakemuksensa.

Lue lisää

Hotellibisnes alkaa elpyä hiljalleen – isot ketjut avaamassa puolet hotelleistaan

Oppi ei nytkään kaada ojaan

Suomeen saa tulla vielä 4 500 kausityöntekijää EU:n ulkopuolelta – hallitus päätti kasvattaa työntekijöiden enimmäismäärää

Hylätyt talot heräävät henkiin