Koronatartuntojen vauhti tasaantuu Suomessa – taittuuko tauti vai kerääkö se uusia kierroksia? - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Koronatartuntojen vauhti tasaantuu Suomessa – taittuuko tauti vai kerääkö se uusia kierroksia?

Euroopassa päivittäin sairastuneiden määrä on tautienehkäisykeskus ECDC:n mukaan vähentynyt.
Miska Puumala
Koronatestaus lisääntyy mutta tiedot tartuntojen määrän lisäyksestä pysyvät ennallaan.

Koronavirustartunnan saaneiden määrien kasvu on tasaantunut viime päivinä Suomessa ja koko Euroopassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa oli todettu sunnuntaiaamuun mennessä 1 218 laboratoriovarmistettua koronavirustapausta. Tartuntojen todellinen määrä Suomessa on kuitenkin korkeampi, koska kaikkia lieväoireisia tai oireettomia henkilöitä ei testata.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita oli sunnuntaiaamuna THL:n mukaan 134, joista 41 oli tehohoidossa. Edellispäivänä sairaalassa oli 112 ja tehohoidossa 31 henkilöä.

Uusien päivittäisten sairastumisten määrä on vaihdellut kuluneen viikon aikana noin 70:n ja 110:n tartunnan saaneen välillä THL:n ja Helsingin Sanomien seurannan mukaan. Sunnuntaina alkuiltaan mennessä uusia tartunnan saaneita oli runsaat 70, lauantaina lähes 110.

Sairastuneiden testaaminen on kasvanut rajusti. THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan testauksia tehdään jo 2 300 kappaletta päivässä ja määrä kasvaa koko ajan. Ruokavirasto lisää testauksia 200:lla päivässä.

Testaamisen lisäämisestä huolimatta tiedot päivittäin sairastuneiden määrästä siis pysyvät suurin piirtein ennallaan, josta voidaan päätellä, että ainakin tartuntojen kovin kasvu on ohi ja tauti olisi mahdollisesti jopa taittumassa. Ainakin arviot sairastumisten eksponentiaalisesta kasvusta näyttävät olevan ylimitoitettuja tässä vaiheessa.

Terveysviranomaisten mukaan tässä vaiheessa on kuitenkin liian aikaista päätellä mitään taudin kulusta. Muiden maiden tilanteesta päätellen tartunnat kasvavat vauhdilla, ja Suomi tulee jäljessä. Arvioita siitä, miksi Suomi tulisi esimerkiksi muiden Pohjoismaiden jäljessä, ei ole kerrottu.

THL arvioi 25. maaliskuuta, että 18 viikon aikana 11 300 ihmisen arvioidaan tarvitsevan Suomessa sairaalahoitoa koronaviruksen vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsee 3 600 potilasta. Sairaalahoidossa olisi huipun aikaan hiukan yli 900 potilasta, joista tehohoidossa 280.

Euroopassa uudet tautitapaukset ovat vähentymään päin. Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) kertoi Euroopassa sunnuntaina 32 000 uudesta tartunnasta, kun niitä edellisinä päivinä oli 33 000.

Italiassa uusia sairastumisia tulee päivittäin noin 6 000 eikä määrä ole enää kasvanut kolmeen päivään.

Koko maailmassa sairastuu päivittäin koronaan 65 000 ihmistä. Tuoreimman ECDC:n tilaston mukaan määrä kasvoi tuhannella, kun vielä viisi päivää sitten kasvu oli 12 000.

Lue lisää aiheesta:

Tässäkö on yksi selitys Italian ja Espanjan koronatilanteeseen?

Emeritusprofessori Jantusen mukaan THL:n laskelmat ovat edelleen pielessä: "Tilannekuva väärä, tehohoito vaarassa ylikuormittua kymmenkertaisesti"

THL:n Tervahauta: Koronaviruksen testauksia lisätään voimakkaasti – määrä kaksinkertaistunut viikon takaa

Lue lisää

Suomessa ei yhtään uutta varmistettua koronavirustapausta eilisen jälkeen

Suomessa vain kaksi uutta vahvistettua koronavirustartuntaa

Apua koronavahtiin – jätevesi voi paljastaa jo viikkoa ennen, onko virustartuntojen määrä kääntymässä kasvuun

THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä