"Rikos laadultaan sellainen, että se selvitetään" – kiinalaisyrityksen vuokraaman turkistarhan tapahtumien yksityiskohdat vielä pimennossa - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

"Rikos laadultaan sellainen, että se selvitetään" – kiinalaisyrityksen vuokraaman turkistarhan tapahtumien yksityiskohdat vielä pimennossa

Poliisi tarkasti Munsalassa Uudessakaarlepyyssä sijaitsevan turkistarhan, kun tarhan suomalainen omistaja oli tehnyt ilmoituksen vuokralaisensa toimista. Turkistilan ympäristöön oli heitelty lähes 40 kuollutta kettua. Vuokralainen oli kiinalaisomisteinen yhtiö.
Mika Hihnala
Poliisi löysi Munsalassa sijaitsevan turkistarhan ympäristöstä lähes 40 kuollutta kettua. Ketut löytyivät toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina 13.4.

Turkistarhan lähimaastoon Munsalassa heitellyt kuolleet ketut löytyivät toisena pääsiäispäivänä eli huhtikuun 13. päivänä. Silloin poliisi tarkasti tarhan.

Poliisin kutsui paikalle tarhan suomalainen omistaja. Hän halusi selvyyden vuokralaisensa toimista.

Kuolleet ketut löytyivät aidatun tarha-alueen ulkopuolelta. Aitojen sisäpuolella juoksenteli kymmenkunta kettua irrallaan.

Mitä tarhalla oli tapahtunut ja miksi?

Yksityiskohdista ei ole vielä tarkkaa kuvaa.

"Turkistarhan tapahtumia ei ole tutkittu aktiivisesti", rikoskomisario Ove Storvall kertoo. Hänen työpaikkansa on Pietarsaaren poliisiasema, joka on osa Pohjanmaan poliisilaitosta.

Muut asiat ovat pitäneet poliisin kiireisinä, Storvall sanoo.

"Olemme joutuneet priorisoimaan."

Asia on työlistalla, Storvall korostaa.

"Rikos on laadultaan sellainen, että se selvitetään. Varsinkin, kun se kytketään yhteen Kokkolan tapahtumien kanssa.”

Kokkolan tapahtumilla Storvall viittaa törkeän eläinsuojelurikoksen tutkintaan, joka kohdistuu Kokkolan Vitsarissa sijaitsevan turkistarhan tapahtumiin.

Vitsarin tarhan omistaja on sama yhtiö, joka oli vuokralaisena Munsalan tarhalla. Yhtiön omistaja on Kiinan kansalainen, joka on asunut myös Suomessa. Omistajan tämänhetkisestä olinpaikasta ei ole varmaa tietoa.

Poliisi tarkasti myös Vitsarin tarhan huhtikuun 13. päivänä eli toisena pääsiäispäivänä. Eläinlääkäri osallistui tarkastuskäyntiin.

Tarkastuksessa ilmeni, että kettutarhalle oli jätetty eläviä eläimiä ravinnotta ja vedettä useiksi viikoiksi. Tarhalta löytyi myös muutamia kuolleita kettuja.

"On syytä epäillä omistajaa törkeästä eläinsuojelurikoksesta", poliisi tiedotti tiistaina huhtikuun 14. päivänä.

Tutkinta jatkuu. Tutkinnan kohteena oleva turkistarhayhtiö on sama, joka alkuvuodesta suunnitteli elävien siitoskettujen vientiä Suomesta Kiinaan. Vientihanke raukesi.

Lue lisää:

"Kuolleet ketut oli heitelty tarha-aluetta ympäröivän aidan ulkopuolelle" – Poliisi tutkii kiinalaisomisteisen turkistarhayhtiön tekemisiä sekä Kokkolassa että Uudessakaarlepyyssä

Vahvistus tutkinnasta turkistarhalla: "Poliisi tutkii törkeää eläinsuojelurikosta Kokkolassa"

Nyt puhuu turkistarhansa kiinalaisyrittäjälle vuokrannut Munsalan mies: "Yhteistyö on ainoa mahdollisuus"

Mika Hihnala
Kuolleet ketut oli heitelty tarha-aluetta ympäröivän aidan ulkopuolelle, poliisi kertoo.
Lue lisää

Saga Fursin turkishuutokaupan välitysmyynnin arvo jäi 20 miljoonaan euroon – "Myyntituloksesta ei voi päätellä, että kiinnostus turkiksia kohtaan olisi laskenut"

Helsingin kokoomusnuoret vaatii turkistarhauksen kieltämistä – eduskuntaryhmän puheenjohtaja: "Meillä pidetään arvossa sekä elinkeinovapautta että vastuuta eläinten hyvinvoinnista"

Helsingin kokoomusnuoret tyrmää kansanedustajien puheet turkistarhauksen tuesta — “Turkistarhauksen tukemisen ehdottaminen osoittaa huonoa harkintaa"

Pohjanmaan neljä maakuntajohtajaa: "Turkisalan tulevaisuus vakavasti uhattuna"