Talous

Tulosjulkistaja-SOK esittää ruuan arvonlisäveron laskemista jopa alle puoleen

S-ryhmän alkuvuoden tuloksen pelasti marketkauppa. Maan suurin kauppaketju kuitenkin pelkää, että koronan toinen vaihe iskee vähittäiskauppaan ostovoiman laskun myötä.
Kari Salonen
S-ryhmän pääjohtajan Taavi Heikkilän mielestä MaRa-alan arvonlisäveronalennus olisi alalle erittäin tärkeää.

Matkailu- ja ravintolaliiketoiminta ei ole vieläkään palautunut korona-kevään romahduksestaan.

S-ryhmän johto pelkää koronan seuraavan aallon vaikuttavan ostovoiman laskun myötä koko Suomen talouteen. Kun kansantuote laskee, on selvää, että se tuntuu myös matkailu- ja ravintolaliiketoiminnassa.

S-ryhmä esittikin tulosjulkistuksensa yhteydessä kahden vuoden määräaikaista arvonlisäveron laskemista sekä ruualle että hotelli- ja ravintolaliiketoiminnalle.

S-ryhmän tuloksen esitelleen pääjohtaja Taavi Heikkilän ja hotelleista ja ravintoiloista vastaavan ketjujohtajan Harri Ojanperän esitys maan hallitukselle on laskea arvonlisäveroprosenttia kymmeneen tai jopa viiteen prosenttiin. Nykyisin ruuan alv on 14 prosenttia.

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen syyskuussa.

Suomen talous supistuu arvion mukaan tänä vuonna 6–7 prosenttia. Ensi vuoden talouskasvuksi Suomen pankki arvioi olevan 2,5–4 prosenttia.

S-ryhmä olettaa omissa liiketoiminta-arvioissaan, että merkittävää toista korona-aaltoa ei tule. Ennusteet ovat kuitenkin poikkeuksellisen epävarmoja.

Ratkaisevaa on, miten koronapandemia etenee ja miten sen hallitsemisessa onnistutaan. Toipuminen kriisistä vie aikaa.

Vähittäiskaupan liikevaihdon S-ryhmä arvioi kasvavan kuluvana vuonna noin 2,5 prosenttia ja ensi vuonna noin puolitoista prosenttia.

Myös kaupan alan näkymät ovat sumuiset. Koronaviruksen toinen aalto vaikuttaisi kauppaan rajusti. Kriisin pitkittyminen leikkaisi

vähittäiskaupan kasvun tänä vuonna vain prosenttiin, ja ensi vuonna liikevaihdon määrä supistuisi.

Lue lisää

MTK:n Marttila huolissaan S-ryhmän päätöksestä Viron Prismoissa – "Halpuutus ja suomalainen ruoka eivät vain kuulu yhteen"

Halpuuttamisesta uusi vientituote

Korona tuonut lisäpotkua lomamökkien varaamiseen – mökkejä varataan etätöitä varten

Sukset, pulkat ja liukurit myyvät ennätyksellisen hyvin – "Tietyistä tuotteista alkaa jo olla pulaa"