Talous

MT:n pikaselvitys: Kyyti on kylmää, jos Finavia puristaa alihankkijoidensa katteesta 15 prosenttia pois – "Tulos painui pohjasta läpi"

MT:lle yritysanalyyseja laskeva Strategic Accounting teki pika-analyysin yhdestä lentokenttäyhtiö Finavian toimittajasta.
Jarno Mela
Strategic Accountingin pääanalyytikko Riku Lehtinen simuloi Finavian yhden alihankkijan tuloksen ja laski, mitä merkitsisi, jos sen katteesta otettaisiin 15 prosenttia pois.

Valtion kokonaan omistama lentokenttäyhtiö Finavia esitti yhteistyökumppaneilleen ja alihankkijoilleen lähettämässä kirjeessä laskujensa maksuaikojen pidentämistä 60 päivään ja lisäksi 15 prosentin hinnanalennusta tuotteista ja palveluista.

Maaseudun Tulevaisuuden yritysanalyyseihin erikoistunut yhteistyökumppani Strategic Accounting teki MT:lle pika-arvion eräästä Finavian alihankkijasta: Mitä yritykselle merkitsisi lentokenttäyhtiö Finavian esittämä 15 prosentin alennus myyntilaskuihin:

Pääanalyytikko ja Strategic Accountingin perustaja Riku Lehtinen simuloi yhtiön katteesta 15 prosenttia pois:

"Tulos meni miinukselle ja kassavirtatulos, joka oli valmiiksi miinuksella, syveni pohjastakin läpi", Lehtinen kertoo.

Katteet on kilpailutettu kireiksi. Keväällä ja kesällä pankit ja verottaja antoivat koronapandemiasta kärsineille yrityksille lyhennysvapaita ja maksuaikaa. Pankkien lyhennysvapaat yrityksille ovat olleet 6–8 kuukautta. Lokakuussa verottaja on pannut maksuun rästejä.

"Firmat eivät nyt kestä, kun niiden pitäisi maksaa eläkevakuutukset, verot ja laskut."

Riku Lehtisen mielestä ratkaisu olisi kaikkien velkojen jäädyttäminen kesän tapaan, valtion avustuksella. Lehtisen arvion mukaan Suomessa on nyt vaikeuksissa 30 000–40 000 yritystä. Mukana on yllättävän suuriakin yrityksiä, yrityskantaa analysoinut Lehtinen kertoo.

Yritykset ovat sopeuttaneet pakkoraossa ja väkisin tuloksiaan tinkimällä kustannuksista, lomauttamalla, vuokranalennuksin. Jos kassaan ei tule rahaa, kassavirrat kuihtuvat ja maksuvalmiusongelmat tulevat akuuteiksi.

"Yleisestikin katsoen ongelma on siinä, että kuluja on saatu sopeutettua ja tappiota tuloksessa eikä kassavirtatuloksessa ei nyt tehdä, mutta nämä firmat eivät millään kykene maksamaan velkojaan, rästejään."

Ratkaisun avaimeksi yritysten kassavirtoihin erikoistunut Lehtinen esittää kaikkien velkojen jäädyttämistä.

Yritysanalyytikko ehdottaa pikaisen kansalaisaloitteenkin ja 50 000 nimen keräämistä velkajärjestelyn aikaan saamiseksi ja konkurssiaallon ehkäisemiseksi.

Finavian toimitusjohtajan Kimmo Mäen allekirjoittama kirje yhtiön alihankkijoille, tavaroiden ja palveluiden toimittajille oli yksioikoinen. Suomen Yrittäjät lainasi uutisessaan elokuun lopussa lähetettyä kirjettä:

”Lisäksi haluaisimme neuvotella määräaikaisesta 15 prosentin hinnanalennuksesta myymistänne tuotteista ja/tai palveluista. Tältä osin pyydämme Teitä ottamaan yhteyttä hankintaosastoomme”, lukee Finavian toimitusjohtaja Mäen allekirjoittamassa kirjeessä.

Finavia perusteli kirjeessään yksipuolista ilmoitustaan koronan ilmailualalle tuomilla vaikeuksilla: ”Matkustajien määrä lentoasemillamme on pudonnut edellisvuoteen verrattuna noin 87 prosenttia ja liikevaihtomme noin 71 prosenttia maalis–kesäkuun aikana.”

”Olemme myös antaneet tuntuvia vuokranalennuksia yrityksille."

Suomen Yrittäjät on saanut yhteydenottoja ja vinkkejä jäsenyrityksiltään yksipuolisista maksuaikojen pidennysvaatimuksista, kertoi Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Hän muistuttaa, ettei yksipuolinen ilmoitus riitä maksuaikojen pidentämiseen. Myöskään yrityksen ei tarvitse suostua sopimusehdon muutokseen, ellei siitä yhteisesti sovita.

Juttua korjattu 25.9.2020 kello 14.07, Pankkien lyhennysvapaat yrityksille ovat olleet 6–8 kuukautta, eivät 68 tuntia.

Lue lisää: Suomen Yrittäjät: Finavialta tyly kirje yhteistyökumppaneilleen – pidentää ilmoituksella laskujen maksuaikaa 60 päivään

MT selvitti: Suuryhtiöt kasvattivat miljardikassat kyykyttämällä pienempiä alihankkijoita – maksuajoissa ovat kuhnailleet myös metsäyhtiöt

Lue lisää

Valtio aikoo pääomittaa lentokenttäyhtiö Finaviaa 350 miljoonalla eurolla – yhtiö itse tähtää 200 miljoonan säästöihin

Valtio aikoo pääomittaa lentokenttäyhtiö Finaviaa 350 miljoonalla eurolla

Koronarajoitukset käänsivät lentoliikenteen uuteen laskuun

Se on täällä: Maailman suurin löylymittarien kokoelma