Talous

Altiaa omistavat viljelijät arvioivat fuusiota: "Osuuden pieneneminen voi olla riski, Koskenkorvan tehdas on kansainvälisesti moderni"

Koskenkorvan tehtaan ohran käyttömääräksi ilmoitetaan 210 miljoonaa kiloa, mikä vastaa noin 50 000 hehtaarin viljelyalaa.
Koskenkorvan tehdas käyttää vuosittain lähes 200 miljoonaa kiloa suomalaista ohraa, mikä on noin 15 prosenttia Suomen koko ohrasadosta ja yli 30 prosenttia kauppaan tulevasta ohrasta.

MTK-Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi oli tiistaina varovaisen optimistinen yhdistymisen merkityksestä eteläpohjalaiselle ja suomalaiselle ohrantuotannolle.

"Kotimaisen omistuksen merkitys on erittäin tärkeä, ja kun omistusosuus pienenee, siihen liittyy aina riskejä."

Ojaniemi pitää hyvänä, että tehtaalla on investoitu paljon ympäristö- ja energia-asioihin. Tehdas on kansainvälisesti tarkasteltuna nykyaikainen.

"Se turvaa osaltaan tuotantoa Koskenkorvalla samoin kuin korkealaatuisen raaka-aineen läheisyys."

"Etanolin markkina on globaalisti kovin kilpailtu ja maailmalla on tarjolla hyvin halpaa etanolia. Se asettaa laadukkaalle, korkeatasoiselle ja jäljitettävälle tuotannolle hintatason takia omat haasteensa."

Tuottajille tehtaalla on Ojaniemen mukaan iso merkitys.

"Ensinnäkin, Koskenkorvan tehtaalla on pitkät perinteet alueella, joten monella maatilalla on viljelty laadukasta ohraa nimenomaan Koskenkorvan tehtaille."

Koskenkorvan tehtaan ohran käyttömääräksi ilmoitetaan 210 miljoonaa kiloa, mikä vastaa noin 50 000 hehtaarin viljelyalaa.

"Toiseksi, laadukas ohra on pitänyt ohran markkinahintaa EP:n alueella hieman korkeampana kuin maassa keskimäärin."

Ojaniemi viittaa hintajoustoon: Kun Koskenkorvalta on maksettu tietty hinta, muiden ohran ostajien on ollut ohraa saadakseen pakko pitää hintaa riittävän korkeana.

Koskenkorva on myös merkittävä rehujen raaka-aineen tuottaja. Tärkkelys menee pääosin etanolin tuottamiseen, mutta ohran muista fraktioista voidaan tehdä rehua. Rehuilla on ollut tärkeä rooli alueen kotieläintuotannolle.

Etelä-Pohjanmaan MTK merkitsi Altian osakkeita 22 200 kappaletta keväällä 2018. Listauksen mukaan osakkeiden arvo oli 177 600 euroa. Keskusjärjestö merkitsi tuolloin 6 710 osaketta.

Lue myös:

Altia yhdistyy norjalaisen Arcuksen kanssa uudeksi väkevien alkoholijuomien yhtiöksi – Altian osakkeenomistajille 53,5 prosenttia omistuksesta

Altian Tennilä: "Koskenkorvan tuotanto voi kasvaa" – Norjassa etanolia aiotaan korvata suomalaisella

Lue lisää

Altian ja Arcuksen yrityskauppa suomalaisten kilpailuviranomaisten syyniin

Altian ja Arcuksen yhdistyminen joutuu myös Norjassa tarkempaan syyniin

Ruotsin kilpailuviranomainen siirtää Altian ja Arcuksen yhdistymisen jatkokäsittelyyn – kaikki päätösvaihtoehdot silti yhä mahdollisia

Väkeviä alkoholijuomia ei saa mainostaa Suomessa – Altian markkinointijohtajan Kirsi Puntilan mielestä laki on tekopyhä