Talous

Loviisan satamaan suunnitteilla uusi terminaali petrokemian tuotteille, biopolttoaineille ja muille kemikaaleille

Terminaalin arvioidaan valmistuvan vuonna 2023.
Markku Vuorikari
Loviisan satama on nykyisin merkittävä viljan vienti- ja tuontisatama. Kuvassa Suomen Viljavan viljasiiloja ja lastausta odottava viljalaiva Loviisan satamalaiturissa.

AlfaTerminal ja Loviisan Satama ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen uuden kemikaaliterminaalin rakentamisesta Loviisan satamaan. Suunniteltu terminaalialue sijoittuisi noin kahden hehtaarin alueelle sataman eteläosaan.

Uuden terminaalin kautta on tarkoitus kuljettaa petrokemian tuotteita, biopolttoaineita ja muita kemikaaleja. Terminaali palvelisi sekä raide- että kumipyöräliikennettä.

Terminaalin suunnittelu on aloitettu, ja ympäristövaikutusten arviointi on käynnistymässä. Terminaalin arvioidaan valmistuvan vuonna 2023.

AlfaTerminal-yhtiön hallituksen puheenjohtajan Hannu Koivusalon mukaan investointi on useamman kymmenen miljoonan euron suuruusluokkaa. Hänen mukaansa terminaali työllistää valmistuttuaan suoraan noin viisi henkeä, minkä lisäksi se työllistää jonkin verran enemmän välillisesti.

"Välillisesti työllistettävien määrä riippuu liikenteen määrästä. Tietysti toivomme, että liikennettä on paljon ja sitä kautta ihmisille töitä", Koivusalo sanoi STT:lle.

Loviisan Satama -yhtiön toimitusjohtajan Tiina Vepsäläisen mukaan kemikaaliterminaali kasvattaisi merkittävästi sataman kapasiteettia.

"Liikennemäärä kasvaisi karkeasti arvioiden parillakymmenellä prosentilla ja liikevaihto varmaankin samassa suhteessa", Vepsäläinen arvioi STT:lle.

Lue lisää

Kato ei pelota Suomen Viljavaa – Loviisan satamassa varaudutaan viennin kasvuun

Loviisasta lähti sataman historian suurin viljalasti

Kunnat kohentavat vanhenevien kansalaisten asumisoloja – YM:ltä yhteensä lähes miljoona euroa 16 kunnalle

Valtio aikoo pääomittaa lentokenttäyhtiö Finaviaa 350 miljoonalla eurolla – yhtiö itse tähtää 200 miljoonan säästöihin