Talous

Sitran Jyrki Katainen Vastaamon potilastietomurrosta: "Kriisi alleviivaa reilun datatalouden tarpeen Suomessa"

Tulevaisuustalo Sitran yksi vaikuttavuustavoitteista on saada Suomesta reilu ja kestävä datatalouden suunnannäyttäjä myös muulla maailmalle.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Sitran yliasiamiestä Jyrki Kataista huolettaa Vastaamo-tapauksessa sekin, onko tällä pysyvämpiä vaikutuksia ihmisten luottamuksessa datan jakamisessa.

Sitran yliasiamiestä Jyrki Kataista huolettaa psykoterapiakeskus Vastaamo.fi:n potilastietojen varkaudessa niillä kiristämisessä mahdolliset pysyvämmät vaikutukset terveysdatan jakamisessa:

"Onko tällä pysyvämpiä vaikutuksia ihmisten luottamukseen datan jakamisessa", Katainen kysyy MT:n haastattelussa.

Sitran vaikuttavuustavoitteista yhden otsikko on: "Suomi reilun ja kestävän datatalouden suunnannäyttäjäksi."

"Tämä vain alleviivaa sitä, että tarvitaan Suomessa ja kansainvälisestikin säännöt datan ja tietoturvan käytölle. Meillä pitää olla selkeä pelisäännöstö data käytön suhteen."

Eettisesti kestävä pelisäännöstö datan käytön suhteen herättää luottamusta.

Toista terveystietosovellusta, terveystiedon yhteen kokoavaa Omakantaa käyttävät useat suomalaiset. Omakantaa käyttävillä toimijoilla, yrityksillä ja yhteisöillä pitää olla tietoturvajärjestelmät ja sertifikaatit kunnossa ja täyttää tietoturvaedellytykset datan käsittelyssä. Omakanta toimii esimerkiksi apteekeissa, joissa lääkemääräykset löytyvät kela-korttia näyttämällä.

Vastaamo ei ilmeisesti ole Omakantaan kuulunut omalla järjestelmällään.

Vasta ensimmäisiä kuukausiaan Sitran johdossa työskentelevän Jyrki Kataisen arvion mukaan datan jakamisessa ja datataloudessa on "aivan mieletön taloudellinen mahdollisuus".

Myös psykoterapiakeskus Vastaamo.fi:n on ollut käytetty ja ilmeisen hyvin toimiva palvelu tuhansine asiakkaineen.

"Omakanta osoittaa, että myös datapuolella on tehtävissä hienosti ja vastuullisesti asioita", yliasiamies Katainen lisää.

Psykoterapiakeskus Vastaamon hallitus vapautti yhtiön toimitusjohtajan ja perustajajäsenen Ville Tapion tehtävistään luottamuspulan vuoksi. Vastaamon hallituksen mukaan Tapio pimitti tiedon yhtiön palvelimille tehdystä tietomurrosta yli 1,5 vuotta sitten. Tapioiden perhe myi viime vuonna enemmistön Vastaamon osakkeista pääomasijoittaja Intera Partnersille.

Ville Tapiolla oli menneinä vuosina liiketoimintasuhde myös Sitraan: Tapio toimi konsulttina Sitran kuntaohjelman palvelusetelihankkeessa yrityksensä kautta vuonna 2008. Ville Tapio kertoo Talouselämä-lehdessä, kuinka idea Vastaamo.fi-palvelusta alkoi kehittyä hänen toimiessaan Sitran konsulttina.

Tulevaisuustalo Sitra oli reilut 50 vuotta sitten 5.12.1967 eduskunnan lahja 50-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Sitran ydinrooli on luoda edellytyksiä Suomen uudistumiselle.

Lue lisää

Digitaalisilla ratkaisuilla uuden ajan aluepolitiikkaa

Digipalvelujen keskeneräisyys raatelee hermoja – sama kuin autossa ei olisi jarruja

Metsäsuhde palvelukehittämisen lähtökohdaksi

Ulkoministeriön viestintäjohtaja Elina Ravantti siirtyy Sitraan – viihtyi pestissään vain vuoden