Talous

Uutiskommentti: Vapon 80-vuotisjuhlat vaihtuivat energiaturpeen yyteihin

Vapo sopeutuu kuin kameleontti, kun toimintaympäristö muuttuu. Turve pysyy, mutta turpeeseen makaamaan yhtiö ei jää.
Petteri Kivimäki

Vapo Oy luopuu vähitellen, mutta vääjäämättömästi energiaturpeen tuotannosta, käytöstä ja myynnistä. Silti turve pysyy yhtiön strategian ytimessä.

Turpeen poltto energiaksi, lämmöksi ja sähköksi on poliittisin päätöksin luokiteltu ilmastolle haitalliseksi fossiiliseksi energiantuotannoksi, ja valtionyhtiö Vapo alihankkijoineen ja palveluineen sopeutuu toimintaympäristönsä vaateisiin.

80-vuotias yhtiö siirsi juhlansa jo kertaalleen koronan vuoksi keväältä syksylle. Viime viikon keskiviikolle aiotut bileet peruutettiin koronan vuoksi nekin. Energiaturpeen piirissä alkavat yhteistoimintaneuvottelut olisivat vieneet vuosijuhlissa ilon ja ajatukset.

Valtion laitosten polttoainehuollosta ja VR:n halkojen hovihankkijana aloittanut Vapo Oy ja sen edeltäjät on tehnyt toimintasuunnan muutoksia kerta toisensa jälkeen, ja tekee sen jälleen.

Kun Vapoa edeltänyt laitos valtioneuvoston päätöksellä tammikuussa 1940 perustettiin, Suomi oli täysin halkojen varassa,

Vaposta kirjoitettu historiikki kertoo, kuinka 90 prosenttia maan energiatarpeesta tyydytettiin haloilla. Laitos vastasi VR:n, armeijan valtion virastojen, teollisuuslaitosten ja kolmen suurimman kaupungin polttoainehuollosta.

Kun hiiltä ei olut saatavilla, pelkästään VR:n veturit söivät vuonna 1945 halkoja noin kolme miljoonaa kuutiota.

Ratapölkkyjäkin tarvittiin, paljon. 1942 rautatiehallitus antoi luvan perustaa ratapölkkysahoja Ristipohjaan, Liperiin, Värtsilään, Hammaslahteen, Rahkeijärvelle, Haaplahdelle, Kylänlahdelle, Kohtavaaralle, Saviahoon ja Vuokattiin.

Rautatiehallituksen Puutavaratoimisto jatkoi omalla nimellään vuoden 1944 loppuun. Nimi muutettiin Valtion Polttoainetoimistoksi 1.1.1945 ja siitä saakka yhtiö on tunnettu lyhenteellä Vapo.

Tilivirasto muutettiin vasta 1970-luvulla osakeyhtiöksi.

Vapon liiketoiminnan painopiste oli muuttunut voimakkaasti polttoturpeen tuotantoon. Vapon toimialat olivat energia, kasvutuve ja rakentaminen. Kotipaikka vaihtui Jyväskylään.

Öljykriisi muutti maailmaa uudestaan. Turvetuotannosta oli tullut vuoteen 1980 mennessä yhtiön pääliiketoimintaa. Suovarannot Vapo oli ostanut jo aiemmin IVO:lta.

1990-luvulla yhtiön Lämpö- ja sähköliiketoiminta sai vauhtia.

Vapon sahat koottiin Vapo Timber Oy:ksi. Vapo Biotech Oy aloitti valmistamaan kompostointilaitoksia ja biologisia ilmansuodattimia.

Vapo Oy:n ja Kekkilä Oy:n kasvuturveliiketoiminnot fuusioitiin, ja Kekkilän osake listattiin pörssin OTC-listalle 1998. Vähäisen vaihdon takia Vapo lunasti yhtiön pois pörssistä 2006.

2000-luvulla Vapo halusi tulla Itämeren johtavaksi bioenergiayritykseksi.

2010-luvun alussa Vaposta oli kasvanut yksi Euroopan suurimmista pelletin valmistajista, maailman suurin turvetuottaja, Suomen kolmanneksi suurin sahuri ja Pohjoismaiden suurin toimija ammatti- ja harrasteviljelyn alueella.

Ja taas oli vuoro ottaa uusi luovi aiempaa ympäristötietoisemmaksi yhtiöksi. Liikevaihto kutistui puoleen aiemmasta.

Energialiiketoiminnasta muotoutui digitaalinen Nevel, Hiipuva Kekkilä kasvatettiin strategian ytimeen yritysostoin alallaan Euroopan ykkönen eli Kekkilä-BVB.

Ilomantsissa Vapo vietti syyskuussa rakennuttamansa aktiivihiilitehtaan virtuaaliavajaisia – ehkä sarjansa ensimmäisen. Aktiivihiilen avulla puhdistetaan muun muassa ilmaa, vettä ja ympäristöjä.

Nevel puolestaan sai uuden omistajan marraskuun alussa, kun Vapo kertoi myyneensä yhtiön ranskalaiselle sijoitusyhtiö Ardianille. Nevel omistaa ja operoi yli 130 energiantuotantokohdetta sekä vastaa yli 40 kaukolämpöverkon toiminnasta Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.

Vuonna 2019 Vapon energiaturpeen kysyntä Suomessa laski viidenneksen edellisvuodesta. Kuluvan vuoden aikana lasku on jatkunut.

Vapon muodonmuutos jatkuu. Sopeutumaan joutuu koko turpeentuotannon alihankintaketju energiaturvetuotannon vähenemisen myötä.

Turve kuitenkin pysyy. Vapon strategiassa turpeesta synnytetään uusia lisäarvotuotteita, joista aktiivihiili on ensimmäinen.

Lue aiheesta lisää: Vapon turvesuot vähenevät parissa vuodessa yli kolmestasadasta alle viiteenkymmeneen – yt-neuvottelut enintään 25 henkilön irtisanomisesta

Lue lisää

Miljoona aurinkopaneelia turvesuolle: Pallonevalle suunnitteilla suunnaton aurinkovoimala – hankkeen kustannusarvio yli 400 miljoonaa euroa

Kuka saa puhua turpeesta? Osa tiedeyhteisöstä haluaa kieltää oikeuden kaikilta paitsi tutkijoilta

Ämpärillinen kasvuturvetta kansanedustajille suoraan työpaikan portaille: Turve uusiutuvaksi -rekkamarssilta tutut tuottajat palasivat tänään eduskuntatalolle

Sitran Pantsar: Poliitikot olivat epärehellisiä turvetuottajia kohtaan – "Turpeelle olisi tarvittu reilu siirtymä ja hiilensidonnasta pitää palkita"