Talous

Energiateollisuus: Tuulivoima on edelleen Suomen halutuin teollisen kokoluokan sähköntuotantomuoto

Aurinkovoima ja tuulivoima ovat kyselyn mukaan Suomen suosituimmat energialähteet. Aurinkovoimaa haluaa Suomeen lisää 89 prosenttia ja tuulivoimaa 80 prosenttia vastaajista.
Jaana Kankaanpää
Tuulivoima on Suomen suosituin teollisen mittakaavan tapa sähköntuotantoon.

Energiateollisuuden vuosittain toteuttaman Energia-asenteet -kyselyn mukaan tuulivoima on Suomen halutuin teollisen kokoluokan sähköntuotantomuoto ja toiseksi halutuin kaikista sähköntuotannon muodoista.

Kyselyn mukaan suuri osa vastaajista näkee ilmastonmuutoksen vakavana ja todellisena uhkana, jonka torjunta vaatii välitöntä globaalia toimintaa. Vastaajien enemmistö myös kannattaa uusiutuvan energian lisäämistä maamme energiajärjestelmässä.

Poliittisilla päätöksillä pitäisi vastaajien mielestä tavoitella ensisijaisesti energiantuotannon kohtuullista hintaa.

Edullisen tuulivoiman lisääntyminen sähkömarkkinalla laskee sähkön hintaa, ja tulevina vuosina rakennettava suuri määrä uutta tuulivoimakapasiteettia tulee laskemaan hintaa entisestään, Energiateollisuuden tiedotteessa todetaan.

Aurinkovoima ja tuulivoima ovat kyselyn mukaan Suomen suosituimmat energialähteet. Aurinkovoimaa haluaa Suomeen lisää 89 prosenttia ja tuulivoimaa 80 prosenttia vastaajista.

Tuulivoiman ja muun uusiutuvan sähköntuotannon suosiota selittänee kyselyn tuloksissa näkyvä huoli ilmastonmuutoksesta: 80 prosenttia vastaajista on täysin samaa tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että ilmastonmuutos on vakava ja välitöntä torjuntaa vaativa uhka.

”On hienoa, että tuulivoima on jo pitkään pitänyt paikkansa Suomen halutuimpana teollisen kokoluokan sähköntuotantomuotona. Kansalaisista on tärkeää, että sähkö tuotetaan tulevaisuudessa puhtaalla ja kestävällä tavalla", Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen toteaa.

Suuntaus näkyy myös enenevissä määrin yritysten toiminnassa.

"Tänä päivänä jo markkinaehtoisesta tuulivoimasta on tullut ilmastotavoitteiden mutta myös edullisuutensa vuoksi vastaus monen yrityksen tahtotilaan pienentää toimintansa hiilijalanjälkeä. Samaan aikaan tuulivoima on osa ratkaisua, kun kunnat yrittävät kohentaa talouttaan ja kasvukeskuksista etäällä olevien alueiden elinvoimaa”, Mikkonen sanoo.

Lue lisää

Alajärvelle rakennetaan yksi Euroopan suurimmista tuulipuistoista – rakennustyöt alkavat lokakuussa

Sähkön siirtohintoihin on povattu 350 miljoonan euron säästöjä kuun alussa voimaan astuvista lakimuutoksista –Omakotiliitto odottaa vielä tulevia laskuja: "Uskomme vasta sitten"

Yksi asia peittää kaiken

Tutkimus: Fossiilisähkön käyttö kääntyy laskuun, kun kehittyvät maat investoivat aurinkoon ja tuuleen hiilen sijaan