Talous

Yli puolet suomalaisista haluaa hillitä muuttoliikettä pääkaupunkiseudulle

Myös kaupungeissa katsotaan, että muuttoliike on mennyt liian pitkälle. Kokoomuksessa kannatusta muuton hidastamiselle on puolueista vähiten.
Jukka Pasonen

Muuttoliikkeen hillitseminen pääkaupunkiseudulle saa kannatusta yli puolelta suomalaisista (55 prosenttia), selviää MT:n teettämästä kyselystä.

Alle kolmasosa on sitä mieltä, että muuttoa ei tarvitse hillitä. Epätietoisia on 16 prosenttia.

Muuttoliikkeen hillitsemistä kannatetaan varsin paljon myös pääkaupunkiseudulla ja kaupungeissa. Molemmissa useampi kannattaa sitä kuin vastustaa.

Kaupungeissa ero on selvä, hillitsemistä kannattaa 54 prosenttia ja vastustaa 28 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla ero on niukka: 44 prosenttia kannattaa ja 41 vastustaa.

Suurin kannatus (68 prosenttia) muuttoliikkeen vähentämiselle on maaseutumaisissa kunnissa.

Alueista eniten kannatusta on Itä- ja Pohjois-Suomessa. Vähiten Etelä-Suomessa.

Tilastokeskuksen mukaan muuttoja oli kuntien välillä viime vuonna noin 300 000. Kaupunkien muuttovoitto on kasvanut 2000-luvun alusta saakka.

Korona-vuoden tilastoja ei ole vielä saatavilla, mutta vuonna 2019 kaupunkien muuttovoitto laski hieman edellisvuodesta. Kaupunkien muuttovoittoa on pitänyt yllä myös ulkomaalaisten muutto. Iso osa heistä muuttaa kaupunkeihin.

Kokoomusta kannattavia lukuun ottamatta kaikkien puolueiden äänestäjissä useampi kannatti patoamista kuin vastusti sitä.

Kokoomusta äänestävistä puolet ei kannata hillitsemistä, ja 35 prosenttia kannattaa sitä.

Keskustaa äänestävistä lähes kolme neljästä katsoo muuttoliikkeen menneen liian pitkälle. Perussuomalaisista samoin ajattelee 67 prosenttia.

Sosiaalidemokraatteja ja vasemmistoliittoa äänestävistä yli puolet on hillitsemisen kannalla, vihreistäkin yli 40 prosenttia.

Vanhemmissa ikäryhmissä on enemmän hillitsemisen kannattajia, mutta myös alle 30-vuotiaista yli puolet on sillä kannalla.

Miehistä rajoitusten kannalla on useampi kuin naisista. Miehistä 58 prosenttia on hillitsemisen kannalla ja naisista 51 prosenttia.

Noin 60 prosentin pinnassa asiaa vastustetaan kaikissa muissa tuloryhmissä, paitsi kaikkein rikkaimmassa yli 85 000 euroa vuodessa ansaitsevassa. Rikkaimmista 44 kannatti ja 46 vastusti muuton hillitsemistä.

Kysely ei ota kantaa siihen, miten muuttoliikettä pitäisi hillitä.

Eniten kaupunkeihin muuttavat opiskelijaikäiset 15–24-vuotiaat. Siksi esimerkiksi koulutuspolitiikka on keskeinen keino vaikuttaa muuttoliikkeeseen. Nuoret muuttavat sinne, missä on kiinnostavia opiskelumahdollisuuksia.

Myös työpaikan vuoksi muutetaan paljon, ja osaavista työntekijöistä käydään kilpailua.

Yrittäjistä ja maanviljelijöistä sekä eläkeläisistä pääkaupunkiseudulle pakkautumista tukisi 60 prosenttia vastaajista.

MT kysyi tammikuussa 2020, miten moni haluaa muuttaa työn perässä. Vastaus oli, että seitsemän prosenttia työikäisistä haluaa muuttaa.

MT:n kysely toteutettiin joulukuun 11.–16. päivinä ja siinä tiedusteltiin: "Tulisiko muuttoliikettä pääkaupunkiseudulle hillitä?"

Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri ja sen kohderyhmänä olivat väestöä edustavasti 18–79-vuotiaat. Kyselyyn vastasi 1 031 henkilöä. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

Kysely: Vain 7 prosenttia työikäisistä suomalaisista haluaisi muuttaa työn perässä

Lue lisää

Uutta maallemuuttoasiamiehen paikkaa haki 33 kiinnostunutta – "Hakijoissa on kokenutta kaartia sekä uuden aallon maallemuuttajia ja citymaalaisia"

HS: Perussuomalaiset nousi suosituimmaksi puolueeksi niukasti Sdp:n ohi, vihreiden kannatus palautui

Helsingin ja Espoon muuttotappiot historiallisia koronavuonna – nämä kunnat hyötyvät

Kansa kaipaa aluepolitiikkaa