Talous

LähiTapiolan Koponen: "Maatiloilla on syytä olla ylpeitä, miten hyvin koronasta selviydytty ja tuotanto varmistettu"

Maatilat ovat onnistuneet pitämään yllä Suomen huoltovarmuutta ja ruuan tuotantoa. Vakuutusyhtiö antaa tunnustusta myös siitä, ettei vuoden aikana ole sattunut suurempia vahinkoja korvattaviksi.
Jarno Mela
Maatiloilla suunnataan tulevaan, ja investointien koko kasvaa. Kuvituskuva Loukasten tilalta, jolla maatalousyhtymä teki ison, 2,5 miljoonan euron navettainvestoinnin. Rehurobotti työntää syötävää lehmille.

Tulosjulkistuksensa yhteydessä viime viikolla (17.2.2021) maatila-asiakkaiden suurvakuuttaja LähiTapiola antoi tunnustusta maatila-asiakkailleen ja metsänomistajille koronapandemian aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa.

"Maatiloilla on syytä olla ylpeitä, miten hyvin koronasta selviydytty ja tuotanto varmistettu", LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen antoi tunnustusta Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Vakuutusyhtiön näkökulmasta tarkasteltuna korona ei varsinaisesti koskenut maa- ja metsätiloja. Hajautettu pientilavaltainen tuotanto on ollut eduksi. Myös hygienia- ja turvajärjestelyt tiloilla ovat muutenkin käytössä.

Tiukkoja aikoja maatiloilla eletään, mutta koronasta Koposen vakuutusyhtiöhavaintojen perusteella on selvitty hyvin.

"Maatiloilla mietitään tulevaisuutta ja investointien koko kasvaa. Tämä on yritystoimintaa, jossa on kasvavat yrittämisen riskit."

LähiTapiolan Koponen sanoo vakuutusyhtiön tekevän työtä sen eteen, että vahinkojen ennaltaehkäisy ja vakuutusturva olisi ajan tasalla.

LähiTapiola on suurin maatila-asiakkaiden ja metsänomistajien vakuuttaja noin 66 prosentin markkinaosuudellaan vahinkovakuuttamisessa. Lähes 80 prosenttia viljelijöistä on ryhmän asiakkaina.

Maatila-asiakkaiden osuus ryhmän maksutulosta on kymmenen prosenttia, 120 miljoonaa euroa. Metsävakuutusasiakkaita ryhmällä on noin 65 000.

Koponen muisteli, ettei maatiloilla myöskään sattunut todella tuntuvia, miljoonien eurojen korvauksia vaatineita palovahinkoja. Vahinkokorvauksia ryhmä maksoi vaihtelevasti eri vakuutuslajeissa.

"Korvauksia metsäpuolella maksoimme suhteellisen vähän, noin viisi miljoonaa euroa." Vuotta aiemmin korvaussumma oli 14 miljoonaa euroa.

Suomen yksityismetsistä on vakuutettu myrsky- ja muiden tuhojen varalta noin neljännes.

Lue aiheesta lisää: Koronavuosi puolitti LähiTapiolan tuloksen, sijoitustuottojen kuoppa painoi kokonaistulosta

Lue lisää

Kemianteollisuus pysyi Suomen suurimpana vientialana myös koronavuoden, uusien tilausten yhteisarvo ennätyslukemissa

Loukasten tilan lehmät siirtyivät yli 50 vuotta vanhasta pihattonavetasta neljän robotin yksikköön

LähiTapiolan selvitys: Lähes joka neljäs suomalainen haluaisi omistaa metsää – kokonaisvarallisuuden kasvu on keskittynyt Etelä-Suomeen

Metsässä piilee Suomen tulevaisuuden mahdollisuus