Talous

Suhtautuminen turkistarhaukseen jakaa kansan – tutkimuksen mukaan vajaa puolet kannattaa

Väestökyselyissä turkiselinkeinon kannatus on vaihdellut 46–65 prosentin välillä vuosina 2009–2020.
Johannes Tervo
Kyselyhistoriasta on nähtävissä, että elinkeinon kannatus on ollut suurinta niiden vuosien jälkeen, kun suurien suhdannevaihtelujen turkisalalla vientitulot ovat olleet suurimmat, todetaan FIFURin tiedotteessa.

Suomalaisista melko myönteisesti turkiseläinkasvatukseen suhtautuu 37 prosenttia ja erittäin positiivisesti 11 prosenttia. Taloustutkimus selvitti kansalaisten suhtautumista turkiksiin ja tuotannonalaan Suomen Turkiseläinten kasvattajain liiton FIFURin toimeksiannosta.

FIFURin tiedotteessa todetaan, että sen teettämissä väestökyselyissä turkiselinkeinon kannatus on vaihdellut 46–65 prosentin välillä vuosina 2009–2020. Kyselyissä on käytetty samantyyppistä kysymyksenasettelua vuodesta toiseen vertailukelpoisuuden takaamiseksi.

Kielteisesti kotimaiseen turkiseläinkasvatukseen vastasi suhtautuvansa yhteensä 44 prosenttia vastaajista, heistä melko kielteisesti kolmannes ja erittäin kielteisesti 14 prosenttia. Ei osaa sanoa -ryhmään kuului 8 prosenttia vastaajista.

”Väestökyselyn tulokset vahvistavat jälleen kerran, että suomalaisella turkiselinkeinolla on kansalaisten tuki. Luonnonmateriaalien kannatus taas kertoo, että ihmiset haluavat tehdä vastuullisia ja kestäviä vaatevalintoja. Turkis biohajoavana luonnonmateriaalina kuuluu kestävien valintojen joukkoon”, kommentoi FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura kyselyä liiton tiedotteessa.

Viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen arvioi, että vuosi 2020 oli hankala turkiselinkeinolle kansainvälisten koronarajoitusten aiheuttamien myynninmenetysten sekä Tanskan minkinkasvatuksen lopetuspäätöksen takia. "Päätös oli hätiköity ja sittemmin laittomaksi todettu, se tehtiin yhden koronamutaation vuoksi. On mahdollista, että uutiskuvat Tanskasta ja negatiiviset talousuutiset näkyivät hieman väestökyselyn tuloksissa tänä vuonna."

Tänä keväänä maalis–huhtikuussa toteutetuissa puhelinhaastatteluissa tiedusteltiin myös vastaajien suhtautumista kotimaisten luonnonmateriaalien, kuten nahan, turkisten ja villan käyttöön vaatetuksessa.

Vastaajista 80 prosenttia kannatti kotimaisten luonnonmateriaalien käyttöä vaatetuksessa.

Tuotantoeläintilojen salakuvauksista oli oma kysymyksensä. Salakuvauksiin suhtautui kielteisesti 76 prosenttia vastaajista. Vastaajia oli yhteensä yli 1 000 henkeä.

Lue lisää

"Turkisnahkojen markkinakysyntä palautui" – Saga Furs puolivuotiskatsauksessaan: "Välitysmyynti ja liikevaihto uuteen kasvuun"

Minkkien koronarokotteelta puuttuu vielä käyttölupa: ”Kokeet on nyt tehty, olemme tyytyväisiä tuloksiin”

”Turkiskauppa palannut kannattavalle tasolle" – Saga Fursin kesäkuun huutokaupan välitysmyynti lähes 190 miljoonaa

EU:n kaavailema häkkikielto saattaa osua turkistuottajiin – meppi Elsi Katainen pitää mahdollisena, että turkisala ujutetaan ratkaisuun