Talous

Merivesi lämpeni niin paljon, että Fortum saattaa laskea Loviisan ydinvoimalan tehoja

Viimeksi vastaava tilanne koettiin vuosina 2018 ja 2010.
Raisa Kyllikki Karjalainen
Kun ydinvoimalan jäähdytysvedeksi otettava merivesi lämpenee yli 20-asteiseksi, voimalan tehoa saatetaan joutua rajoittamaan.

Fortum laskee Loviisan voimalaitoksen ykkösyksikön tehoa tarvittaessa tämän viikon aikana. Fortumin mukaan tehoa lasketaan, jotta jäähdytysjärjestelmän poistoveden lämpötila pysyisi laitoksen vesiluvan ehtojen rajoissa. Yritys arvioi, että tehoa alennetaan enintään noin 50 megawattia.

Fortumilla on lupa laskea Loviisassa mereen enintään 34-asteista vettä. 32 asteen kohdalla yrityksen on aloitettava tehostettu seuranta ja raportointi.

Paikallinen vesilupa on osa ydinvoimalan ympäristölupaa. Voimalan merkittävin ympäristövaikutus on juuri mereen päätyvä lämmin jäähdytysvesi. Merestä otettu jäähdytysvesi lämpenee ydinvoimalaitoksen läpi kulkiessaan noin 10 astetta.

Yleensä Loviisan ydinvoimalalle pumpattava jäähdytysvesi on reilusti alle 20-asteista. Vesi otetaan 6–8 metin syvyydestä. Kuluvana kesänä merivesi on lämmennyt poikkeuksellisen paljon, mutta ainutlaatuinen tilanne ei ole. Viimeksi merivesi lämpeni ydinvoimalan lupaehtojen rajoille vuosina 2018 ja 2010.

Sisäänotettavan veden lämpötila on Fortumin mukaan tärkeä myös ydinturvallisuuden näkökulmasta. Kun vesi lämpenee 20-asteiseksi, turvajärjestelmien seurantaa tehostetaan ja selvitetään suurin sallittu sisään tulevan meriveden jäähdytysveden lämpötila. Jos meriveden lämpötila nousee liiaksi, laitos ajetaan ennakoivasti alas.

Lue lisää

Fortum myy venäläisen hiilivoimalan Rosatomille – Russia-divisioona irtautuu siten hiilen käytöstä

Fortum rakentaa akkujen kierrätyslaitoksen Harjavaltaan – valmistuttuaan markkinoiden suurin akkumetallien kierrätyslaitos

Fortumilla vahva alkuvuosi, liikevoitto nousi 1,17 miljardiin – Uniper on vuodessa tuottanut 1,07 miljardin vertailukelpoisen liikevoiton Fortumille

Fortumin tytäryhtiö Uniper aloittaa oikeustoimet Alankomaita vastaan – syynä on hiilenkieltolaki