Talous

Kyläkaupat hakeneet tukea odotettua vähemmän

Ruokaviraston jakamaa kyläkauppatukea on varattu 2 miljoonaa euroa.
Kari Salonen
Kyläkaupat eivät ole hakeneet tarjolla olevaa tukea kovin vilkkaasti.

Kyläkauppatukea on haettu odotettua vähemmän. Haku jatkuu lokakuun loppuun saakka.

Ruokaviraston myöntämää kyläkauppatukea oli lokakuun alkuun mennessä vasta viitisenkymmentä kyläkauppaa. Tukeen oikeutettuja kyläkauppoja arvioidaan olevan merkittävästi enemmän.

Kyläkauppatuen tavoitteena on turvata ja edistää päivittäistavarakauppapalveluiden saatavuutta maaseudulla. Tukeen on käytettävissä yhteensä kaksi miljoonaa euroa ja yksittäinen hakija voi saada korkeintaan 22 500 euron tuen.

Edellisen kerran kyläkauppatuki oli haettavissa vuonna 2019. Tämän syksyn hakukierroksella tukialuetta on laajennettu koskemaan kaikkia maaseutualueita, ei ainoastaan harvaan asuttua maaseutua.

"Kyläkauppojen kannattaa laittaa hakemus tulemaan, sillä yhä useampi kyläkauppa on nyt oikeutettu tukeen", sanoo ylitarkastaja Tommi Alanko Ruokavirastosta.

Kyläkaupat ovat tärkeitä sekä maaseudulla vakituisesti asuville että mökkeilijöille ja muille matkailijoille. Ne tarjoavat päivittäistavarapalveluiden lisäksi esimerkiksi käteisnosto-, posti- ja apteekkipalveluita.

Kyläkauppojen määrä on Suomessa edelleen vähentynyt viime vuosina. Monilla kaupoilla on vaikeuksia pitää toimintaansa kannattavana, kehittää palveluitaan tai löytää kaupalle jatkajaa.

Edellisen hakukierroksen jälkeen toteutetussa arvioinnissa todettiin, että kauppiaat olivat kokeneet kyläkauppatuen erittäin hyödylliseksi.

Valtaosa edelliskerralla tukea saaneista kauppiaista oli käyttänyt kyläkauppatukea kauppansa palveluvalikoiman ylläpitämiseen ja monipuolistamiseen.

Lue lisää

MTK:n Marttila: Ympäristötietoisuuden kasvu hyödyttää maaseutumatkailua

Yle uutiset: Maaseudun pienyrityksille avustusta uusiutuvaan energiaan

"Tiesin jo etukäteen, että maaseutu antaa, mutta maaseutu myös ottaa" – Salla Autere siirtyi kaupungista kirkkoherran viransijaiseksi pieneen Lumijoen kuntaan

Kyläkaupat hakeneet niille varattua tukea odotettua vähemmän – tarjolla jopa 22 500 euroa per puoti