Talous

Sähköllä rajut hintavaihtelut – lauantaina 9 euroa, tänä aamuna 230 euroa

Keski-Eurooapssa energiafirmoja menee konkurssiin korkean sähkön ja kaasun hinnan vuoksi.
Kari Salonen
Sähköä viedään Pohjoismaista Keski-Eurooppaan runsaasti.

Tukkusähkön hinta nousi kello 8–9 tiistaina 230 euroon megawattitunnilta (23 senttiä kilowattitunnilta), kun koko viime vuoden keskihinta oli 28 euroa megawattitunnilta.

Tiistaina Suomen alueen keskiarvohinta on 140 euroa eli viime vuoteen nähden tukkusähköstä pitää maksaa yli nelinkertaista hintaa.

Pohjoismaisen sähköpörssin hintavaihtelut ovat päivittäin rajuja, etenkin viikonloppuisin hinta jää alhaiseksi, mutta sähkön käytön kasvaessa arkena hinta nousee. Suomessa viime lauantain sähkön keskiarvohinta jäi 9 euroon megawattitunnilta eli hinta nousi tiistaiksi kolmessa päivässä 14-kertaiseksi.

Tukkusähkön hinnan vaihtelu ei näy suoraan kuluttajalle paitsi jos asiakas on valinnut itselleen pörssisähkön. Sähköenergian hinnan osuus on koko sähkölaskusta noin kolmanneksen.

Norja vie sähköä arkisin langat punaisena Keski-Eurooppaan ja Britanniaan, jossa sähkön ja kaasun hinta on noussut erittäin korkeaksi.

Saksassa ja Britanniassa jotkut pienet energiayhtiöt ovat tehneet konkurssin erittäin korkean kaasun sekä myös sähkön hinnan vuoksi. Yhtiöt eivät pysty nostamaan asiakkailta perimiä hintojaan kustannusnousua vastaavasti.

Saksalaisen Agrarheute-median mukaan Berliinin lähistöllä toimiva Otima Energie -energiayhtiö kertoi menneensä viime keskiviikkona konkurssiin ja lopettaneensa sähkön ja kaasun toimittamisen asiakkaille.

Vastaavia esimerkkejä Saksassa on useita. Myös isot energiayhtiöt, kuten E.ON., ovat joutuneet tarkistamaan hintoja ja sopimuksia.

Kaasun hinta asiakkaille on noussut jopa yli kymmenkertaiseksi viime syksystä. Keski-Euroopassa talojen lämmitys hoidetaan usein kaasulla. Kaasuvarastot vajosivat viime talven alas kylmällä säällä ja nyt koronan hellitettyä ja syksyn kylmetessä kaasusta on pulaa.

Ranska, Espanja, Puola ja Italia pyrkivät suojaamaan markkinoita ja yrityksiä hintakatoilla tai tuella.

Timo Filpus
Lue lisää

Nord Stream 2 -kaasuputken lupien viivästys pitkittää Euroopan lannoitepulaa

Kaasu, öljy ja lannoitteet ovat kalliita ensi vuonnakin

Yara tekee vahvaa tulosta – myyntihintojen nosto korvannut kustannusnousun

Lannoitteet ovat nyt kalliimpia kuin koskaan – alkuviikon korotuksen jälkeen Yaran Y3 maksaa lähes 700 euroa tonnilta